maandag 28 augustus 2017

28 augustus 1917

De Fransen bij Verdun hebben wat ze wilden. Ze zijn weer op hun zelfde posities als toen de Duitsers vorig jaar de grote aanval inzetten. Alles is daar dus voor niets geweest.

In Roemenië valt Mackensen nog eens aan. Het gevolg is al direct dat een volledige Russische divisie het op een lopen zet. De Roemen vullen het gat tussen Varnita en Muncelu en verdediging dit met al hun krachten.

De Oostenrijkers doen een poging om het Plateau van Bainsizza te heroveren, maar de Italianen weerstaan de aanval.

Verder alleen activiteit in de lucht.
De Duitsers bombarderen de Russische vloot in de golf van Riga. Ze droppen er 90 bommen op en beschadigen zo de kruiser 'Stroini'.
De Britten voeren luchtaanvallen uit in de Sinaï op diverse Turkse vliegvelden. 
27 augustus 1917

Bij Sint-Juliaan verover de Britten toch nog een strook terrein van  zo'n 300 meter. Maar veel meer zal het niet meer worden want het is alweer beginnen regenen. Gisterenavond viel er bijna 20 liter water, en vanmorgen alweer 15.

Aan de Aisne zijn ze ook weer wakker en wordt er heen en weer geschoten.

Bij Verdun lanceren de Duitsers een nogal zware tegenaanval, maar de Fransen kunnen die stoppen.

In Oost-Afrika rukken onze jongens verder op van Lake Nyasa naar de Ruanha-rivier. Mede door de Britse aanvallen daar komen de Duitsers er onder steeds meer druk te staan.

In Zuid-Europa, bij Doiran, beginnen de Britten een groot artillerie-bombardement. Ze zijn daar wellicht iets van plan, of ze doen alsof zodat de Duitsers elders troepen moeten terugtrekken.

26 augustus 1917

Toch nog een ietwat grote Britse aanval bij Sint-Juliaan. Vier divisies, ondersteund door 12 tanks, gaan er over een front van 3 kilometer in de aanval. Ze komen niet ver in de modderzee.

De bemanning van de tank die vier dagen geleden vast kwam te zitten, heeft de tank ongedeerd kunnen verlaten. Da's nog eens geluk hebben.

Aan de Somme kunnen de Britten dan weer wel enkele Duitse posities innemen in de buurt van Haringcourt.

Bij Verdun bereiken de Fransen de buitenwijken van Beaumont.

In het Oosten levert een Duits offensief bij Czernowitz 1.000 krijgsgevangenen op.

En aan het Italiaanse front is nu het hele plateau van Bainsizza, of toch bijna, in Italiaanse handen.
23.000 Oostenrijkers zijn er krijgsgevangen gemaakt.

In een brief aan keizer Wilhelm vreest de Oostenrijkse Keizer Charles dat de volgende slag bij de Isonzo (de twaalfde dan) wel eens zeer hard zou kunnen zijn. Hij vraagt om troepen van het oostfront te mogen overplaatsten en vraagt om Duitse artillerie ter ondersteuning.


25 augustus 1917

De geweren en kanonnen lijken te zwijgen rond Ieper. De Britten consolideren hun posities en de Duitsers versterken hun nieuwe verdedigingslinies.
Het bevel over de troepen rond Ieper gaat over van generaal Gough naar generaal Plummer. De Britten hebben sinds het begin van de gevechten hier, 4 weken geleden, 68.010 soldaten verloren.
Ook in Artesië luwen de gevechten.

Bij Verdun gaan de Fransen nog even door ten noorden van de Mort Homme. Zij hebben daar 'slechts' 14.470 verliezen geleden, maar hebben nieuwe posities veroverd en bijna 10.000 krijgsgevangenen genomen, samen met 30 kanonnen, 22 mortieren en 13 machinegeweren.

In Roemenië en in Italië wordt wel nog gevochten, maar meer dan wat heen en weer geschiet lijkt het niet te zijn.


24 augustus 1917

Een Duitse tegenaanval verjaagd de Britten uit de zuidelijke Nonnenbossen, posities die ze eergisteren pas veroverd hadden.

Bij Verdun zijn de Fransen nog steeds in het offensief. Over een front van kilometer kunnen ze zo'n 2 kilometer oprukken. Ze nemen er de heuvel 304 en het bos van Camard in, maar ook grote delen van de gronden rond Mort Homme.

Aan de Isonzo lijken de Italian op hun adem te trappen. Ze zijn de laatste dagen 10 kilometer opgerukt over een front van 15 kilometer, maar er zijn daar nu geen wegen meer...
Er is ook watertekort en van de voorraad van 3.500.000 obussen is al meer dan de helft afgeschoten. De Oostenrijkers hebben zich herpakt en beginnen een tegenoffensief.

Onze jongens uit de Kongo hebben weer een succesje in Oost-Afrika. Ze drijven de Duitse troepen met hun rug tegen het Nyasa-meer.


23 augustus 1917

De Britten antwoorden nu ook op het Pauselijk vredesvoorstel. Ze wijzen het af...

In Lens gaat de strijd verder, lichtjes in het voordeel van de Britten. Bij ons wordt er ook geschoten, maar niemand raakt een voet vooruit.

In Italië gaat het goed voor de geallieerden. De Italianen vallen aan over een front van bijna 2  kilometer, maar dan wel nadat de Oostenrijkers hun troepen, nogal opzichtig, terugtrekken naar een nieuwe verdedigingslijn. De Italianen nemen zo een vijftal bergtoppen in.

In Macedonië hebben ze ook al een grote frontlinie, bemand door diverse geallieerde troepen. De Britten nemen 140 kilometer voor hun rekeningen, de Fransen en de Grieken zo'n 75 km, de Serviërs 50 km, de Russen een dertigtal en de Italianen zo'n 15.

En weer wat beweging in Oost-Afrika. De Geallieerde troepen nemen er Tunduru in.


22 augustus 1917

De volgende aflevering in de slag rond Ieper is begonnen. 4 Britse divisies, ondersteund door 16 tanks, zetten de aanval in richting Sint-Juliaan. Een van de tanks komt daarbij vast te zitten. De vijand kan hem echter niet raken en hij verweert zich dan ook kranig.
Ten zuiden daarvan trekken nog eens 2 divisies en 18 tanks op naar 'Fortuin', en nog wat verder proberen 3 divisies, met een onbekend aantal tanks, de Meense weg in te nemen.
Samen komen ze zo'n kilometer vooruit, maar verliezen alweer meer dan 3.000 soldaten.
Twee Britse eenheden kunnen eindelijke de Zuidelijke Nonnenbossen innemen, maar 't is maar net.

De Duitsers voeren intussen nog maar eens een luchtaanval uit op Engeland. Margate, Ramsgate en Dover zijn het doelwit van 15 Gotha-bommenwerpers. De Britse luchtmacht kan er 2 van neerhalen en de antiluchtartillerie brengt er ook eentje neer. Er vallen 39 slachtoffers.

Nu krijgt ook Italië zijn deel van de stakingen. In Turijn breken protesten uit wegens het broodtekort. Het leger moet tussenbeide komen. Gelukkig voor de Italianen volgen de andere steden niet.

In de vallei van de Carso gaat het trouwens nog steeds goed met de Italiaanse aanval. 

In de Golf van Riga trekken de Russen zich nog wat verder, strategisch, terug.
21 augustus 1917

Bij Lens komen de Britten vooruit over een front van 300 meter. Ze verliezen er alweer 1.154 soldaten.

Bij Verdun zijn de Fransen nog in het offensief en ze veroveren vandaag de Cote de l'oie, Regneville en Samogneux.

In de Bukovina verovert de vijand Sereth en een strategische heuvel in de buurt.

De Duitsers voeren een aanval uit richting Riga. De Russen evacueren het gebied tussen de moerassen van de Tirul en de rivier Aa.

Aan de Isonzo gaat het zo te zien eindelijk goed voor de Italiaanse bondgenoten. Ze veroveren Ossoinca op de Oostenrijkers. Ook Monte Kuk en Monte Jelinek worden ingenomen. Bij Auzza hebben ze zo een gat in de Oostenrijkse verdediging gemaakt van een dikke 3 kilometer breed.
Daar moeten ze snel iets mee doen.


19 augustus 1917


We zouden het bijna vergeten, maar ook in Galicië en Bukovina wordt nog gevochten. Daar beweren de Duitsers de laatste weken zo'n 22.000 krijgsgevangenen gemaakt te hebben.

Ook in Roemenië gaan de gevechten onverminderd verder. Mackensen voert een aanval uit bij de Marasesti en neemt een aantal Russo-roemeense stellingen in. Met een bajonetaanval worden deze stellingen al snel weer herovert.
De slagkracht is daar een beetje uit het Duitse leger aan het raken geloof ik. Er worden dan ook een aantal divisies naar het westen gestuurd, wat trouwens een van de doelstellingen van het offensief bij Ieper was.

In Italië kan het leger de heuvel 300 innemen. Het Italiaanse derde leger voert een grote aanval uit bij de Carso en neemt al snel de eerste Oostelijke oever van de Isonzo en kunnen daar een bruggenhoofd vestigen.
20 augustus 1917

Ten noorden van Ieper maken de Britten een klein beetje vooruitgang.
In plaats van een grootschalige aanval lijken ze te kiezen voor gerichte aanvallen.
Bij de vorige pogingen om door te breken, werden de troepen onder vuur genomen door versterkte vestigingen van de vijand, de zogenaamde pillboxen of weerstandsnesten. Van daaruit hadden de Duitsers nagenoeg vrij zicht op de aanrukkende Britten en konden die gemakkelijk met hun machinegeweren neerknallen. Voor er een volgend groot offensief volgt, willen de Britse bevelhebbers die weerstandsnesten uitschakelen.
En daarvoor zetten ze het nieuwst wapen, de tank, in. Vandaag zouden twaalf van die tanks, samen met de ondersteunende infanterie, een viertal van die pillboxen tussen Sint-Juliaan en Poelkapelle moeten innemen. Bij het begin van de aanval laten vijf tanks het afweten, de overige 7 kwijten zich terdege van hun taak en de weerstandsnesten zijn al snel uitgeschakeld. Twee tanks gaan verloren, maar het front is weer wat veiliger voor de infanterie.

De Duitse bevelhebbers geven aan hun opperbevel door dat er al 17 Duitse divisies  'opgebruikt' zijn.

Bij Verdun zijn de Fransen nog in de aanval. DeFransen hebben 18 divisies ter beschikking, de Duitsers 12. De Fransen nemen het bos van Avocourt, de Mort Homme en heuvel 240 in. Ze nemen daarbij zo'n 5.000 krijgsgevangenen. Dat hadden er meer moeten zijn, maar de Duitsers waren op de hoogte van de nakende aanval.

In de Baltische provinciën trekken de Russen zich strategisch terug bij Riga. Ze willen er hun frontlinie verkorten zodat ze daarvoor minder soldaten nodig hebben.
De Duitsers profiteren er van voor een voorzichtige opmars.

In Rusland zelf dan beslist de Russische opperbevelhebber Kornilov om een aantal eenheden Kozakken tussen Sint-Petersburg in Moskou te stationeren. Met de trein kunnen ze snel beide kanten op.

De Roemen slagen er dan toch weer in om het terrein dat ze gisteren verloren bij Focsani weer te heroveren.
In de omgeving van Ocna is het de tegenstander die winst boekt.

In Italië gaat het nog altijd goed voor de Italianen. Ze nemen stellingen in tussen Korite en Sella.



donderdag 24 augustus 2017

18 augustus 1917

De Fransen heroveren het terrein aan de Maas dat ze eergisteren verloren.

In Roemenië lijkt de strijd te luwen. De Roemenen trekken zich terug naar Marasesti.

In Saloniki is er een ongeluk in een van de vele houten huisjes. Er wordt olie gemorst op het vuur waardoor een enorme brand ontstaat. 80.000 mensen raken dakloos. Het Britse hoofdkwartier daar blijft gevrijwaard

De Italianen zetten nog maar eens een grote aanval op in de Isonzo-vallei. Da's al de elfde geloof ik.
Na een bombardement van enkele uren trekken het Tweede en het Derde leger in de aanval (44 divisies) tegen het Oostenrijkse Vijfde leger (18 divisies). De eerste verdedigingslijn wordt ingenomen en er worden 7.500 krijgsgevangenen gemaakt. De Oostenrijkse tegenstand is echter sterker dan verwacht.


17 augustus 1917

Een zoveelste Duitse tegenaanval bij Lens wordt afgeslagen.

Het eerder door de Fransen heroverde gebied bij Bikschote blijft in hun handen, ondanks verwoede Duitse pogingen om het terug te krijgen.

De Fransen voeren een aantal luchtoperaties uit langs de Maas.
En ook in Macedonië is er sprake van diverse geallieerde bombardementen.

Duitsland antwoord op het vredesvoorstel van de Paus van begin deze maand. Ze zien het voorstel wel zitten. Nu de Fransen en de Engelsen nog.



woensdag 16 augustus 2017

16 augustus 1917

De voorbije twee dagen heet het weer serieus geregend. Het slagveld was wat opgedroogd, maar de regen heeft er weer drijfzand van gemaakt. Naar verluid zou een voorwerp, of lichaam, 9 (negen) meter diep zinken voor het op min of meer vaste grond komt te liggen.

En wordt er vandaag weer een aanval gelanceerd. Nadat vorige week het plateau van Geluveld niet veroverd werd, wordt de aandacht lichtjes verschoven naar de noordelijke kant van het front. Daar hebben de Fransen wat meer vooruitgang geboekt en dat wil men nu uitbuiten.
De aanval gaat door vanaf de Meense weg tot aan Langemark. De zuidelijke helft van de aanval, van zuid naar noord, de 56°, de 8°, de 16°, de 36° en de 48° bereikten hun eerste doelen, maar door de Duitse tegenaanvallen waren al even snel weer op hun startposities terug.
De meest noordelijke divisies, het 11°, 20° en 29°, behaalden wel hun objectief. Langemark wordt ingenomen.

Eingelijk was de hele aanval een fiasco, want Langemark was maar een zijdelijks objectief. De hoofddoelen werden alweer niet gehaald.

Verder naar het zuiden komt de heuvel 70 rond Lens nu vast in Britse handen.

Aan de Aisne vorderen de Fransen op het plateau van Craonne.

In het Oosten moeten de Russen en de Roemenen meer en meer terugplooien voor het leger van Mackensen. De Roemenen doen nog het meest hun best, maar die vechten dan ook in hun eigen land, of wat er nog van over is.


dinsdag 15 augustus 2017

15 augustus 1917

In de buurt van Lens (Artesië) wordt een offensief ingezet. De heuvel 70 en de eerste verdedigingslinies van de Duitsers worden ingenomen. Een vijftal Franse dorpen worden ingenomen.
De aanval kadert in de grote aanval die rond Ieper aan de gang is. De bedoeling is om de Duitse troepen rond Lens niet toe te laten om naar Vlaanderen te trekken ter ondersteuning.
Het eerste doel was eigenlijk om de stad Lens te bevrijden. Maar de generaals kwamen daar in tegen want Lens zou dan een gemakkelijk doelwit zijn vanop de omliggende heuvels. Daarom werd besloten om eerst de heuvel 70 in te nemen.
Onder steun van een voortschrijdend artilleriebombardement werd de heuvel ingenomen.

De Duitsers voeren hun traditionele tegenaanvallen uit, zo'n 24 in totaal, maar die worden allen afgeslagen.

Het Russisch-Roemeens offensief is inderdaad al ten einde. Ze trekken zich weer terug over de Sereth. Soveja wordt ingenomen door de Duitsers.

In Oost-Afrika trekken onze jongens op van Kilosa naar de Ruaha rivier onder bevel van majoor Batille.


14 augustus 1917

Blijkbaar is het offensief van de Russen en Roemenen al voorbij. Het Russische VIII° korps slaat op de vlucht en de Duitsers nemen daarop de hoogte 334 in.

En toch nog een land dat niet in oorlog was, begint de oorlog. China verklaart de oorlog aan Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Wellicht rekenen ze er op om aan de onderhandelingstafel te zitten op het einde van de oorlog en zo het schiereiland Shantung van de Duiters te kunnen aftroggelen.


13 augustus 1917

De Fransen zijn blijkbaar iets van plan bij Verdun, ze beginnen er een bombardement met 2.400 kanonnen. En dat over een front van bijna 20 kilometer.

Het offensief van de Russen en de Roemenen gaat wonder boven wonder goed vooruit.

In de buurt van Lens kunnen de Britse vliegers 2 Duitse vliegvelden bombarderen.
Een andere vliegeenheid werd overgeplaatst naar Mesopotamië, maar die manschappen vallen de een na de andere ziek van de hitte en koorts. Ze kunnen nog niet ingezet worden.

Nu zijn er ook in Italië betogingen tegen de oorlog. 40.000 Betogers trekken door de straten van Turijn, gesteund door een delegatie van de Russische sovjet.


12 augustus 1917

De Duitsers voeren opnieuw een luchtaanval uit op Engeland, meer bepaald Southend en Margate. Er vallen 32 doden en 46 gewonden.
Er waren 13 Gotha-bommenwerpers bij betrokken. Om die te verjagen stuurden de Britten 139 vliegtuigen de lucht in, en die konden één bommenwerper neerhalen. Die bommenwerpers moeten toch stevig gemaakt zijn.

In de Noordzee ramt een Britse destroyer, de 'HMS Oracle' de Duitse duikboot U44. De duikboot zinkt.

In Moldavië zetten de Russen en de Roemenen dan toch een bescheiden tegenoffensief in.

En daarnaast valt enkel te melden dat de voormalige tsaar van Rusland en zijn familie verhuisd worden naar Tobolsk in Siberië. De voorlopige regering wil hen ver weg van het politieke gebeuren in Sint-Petersburg.


vrijdag 11 augustus 2017

11 augustus 1917

De strijd rond de Menenstraat in Geluveld gaat verder. Maar niemand komt vandaag vooruit.

In Oost-Europa kan Mackensen nu al de rivier de Sereth oversteken. Het gaat daar sneller dan hier.
Hij zou al 7.000 krijgsgevangenen gemaakt hebben.
De Roemenen houden zich voorlopig nog sterk, maar ze trekken zich wel terug op Ocna.

Het Britse passagiersschip 'City of Athens' wordt door de Duitse raider 'Wolf' tot zinken gebracht in de buurt van Kaapstad.

10 augustus 1917

Na een regenpauze van meer dan een week gaan de Britten bij Ieper weer in de aanval. De belangrijkste aanval zou richting Geluveld gaan. Daarbij moest de Menenstraat ingenomen worden tussen pakweg de vijver van Bellewaarde en de Nonnenbossen.
De voorbije dagen was er weer het traditiegetrouwe artilleriebombardement. Dit werd uitgevoerd in helse omstandigheden gezien de staat van het terrein. De Duitsers moesten maar op een paar plaatsen mikken om de aanvoerlijnen serieus in de war te brengen.
De aanval begint om 4u30, de Britten zetten drie divisies in. Eerst moest Inverness Copse (een kruispunt aan de Menenweg) ingenomen worden door de 25° divisie. De 18° divisie zou de aanval mee ondersteunen ten zuiden, en de 24° werd wat in reserve gehouden.
De 25° Divisie kon de eerste doelen, Nonnenbossen en Westhoek, innemen. De eenheden van de 18° divisie waren echter door de Duitsers gespot voor ze in de aanval gingen, en leden daardoor al verliezen voordat ze in de aanval gingen. Inverness Copse werd niet gehaald.
Het kwam zelfs zover dat de verwachte Duitse tegenaanval alle gewonnen terrein teniet deed gaan.
De Britten stonden 's avonds weer waar ze 's morgens begonnen waren, maar hadden wel weer veel manschappen verloren.

De Fransen slagen er wel in om rond Bikschote nog wat terrein te winnen.

En daarnaast worden Nancy en Frankfurt gebombardeerd.

In Oost-Europa krijgen de Roemenen op hun donder van de troepen onder Mackensen. Die zijn de Susitsa overgestoken en bedreigt zo nog meer de Russische en Roemeense achterhoede.

In Oost-Afrika zijn onze jongens actief. Ze proberen de Idete over te steken.


donderdag 10 augustus 2017

9 augustus 1917

In de buurt van Lens voeren de Britten een aantal raids uit.

Aan het Oostfront rukken de Duitsers en Oostenrijkers onder generaal Mackensen steeds verder op en bedreigen de hele Russische en Roemeense achterhoede.
In de marge van deze gevechten wordt ene Luitenant Rommel gewond aan zijn linkerarm. Hij vecht gewoon verder.

Een tegenslag voor de Britse vliegers in Saloniki. Er worden drie vliegtuigen vernield door een Bulgaars bombardement. Het vliegveld ligt te dicht bij de frontlinie. De overige vliegtuigen worden teruggetrokken naar een veiliger vliegveld.


8 augustus 1917

Vandaag gaan de hemelsluizen weer helemaal open. Er valt 10 liter water op het verzopen slagveld.
Alle grondactiviteit moet weer gestopt worden.
Allen de artillerie van beide kanten is actief. Die proberen elkaar uit te schakelen. En het lijkt er op dat de Duitsers daarin winnen. Meer en meer Britse kanonnen hebben problemen om verplaatst te worden, mede door de modderige ondergrond.

In de buurt van Bikschote slagen de Fransen er wel in om nog wat terrein te veroveren.

Aan het oostfront zijn er nogal wat troepenbewegingen. 
De Russen en de Roemenen trekken zich terug uit de vallei van Trotus nadat de ze aangevallen zijn door de Oostenrijkers en Duitsers.
In Galicië trekken de Turkse divisie zich terug en maakt zich klaar om terug te gaan naar Istanboel. De Duitsers nemen de sector over.

De Britten vinden hun systeem van konvooi blijkbaar goed genoeg. Ze passen het systeem nu ook toe voor de uitgaande schepen.


7 augustus 1917

Het is nu al drie dagen relatief droog. Het begint te kriebelen bij de Britse generaals om de aanval rond Ieper verder te zetten.

Het lijkt er op dat het front bij Saloniki tot een stilstand zal komen. De Britten verklaren wel geen troepen meer terug te trekken voor andere fronten.


woensdag 9 augustus 2017

6 augustus 1917

De Russen proberen zich te hergroeperen rond Czernowitz.

Iets meer naar het zuiden gaan de Duits-Oostenrijkse troepen in de aanval aan het Roemeense front.
Met 12 divisies en 865 kanonnen worden de Roemeense posities bij Foscani aangevallen.
Het Russische Vierde leger is er op de vlucht en de Duitsers slagen er in om 12 kilometer op te rukken en 3.000 krijgsgevangenen te nemen.


5 augustus 1917


De Duitsers proberen Hollebeke te heroveren maar worden er weer uitgebonjourd.

Aan het Oostfront zijn de Russen al teruggedreven tot zo'n 20 kilometer voorbij Czernowitz.
Ook Vama in de Bukovina is in Centrale handen gevallen.

De Russische troepen in Armenië trekken zich volledig terug. Ze zijn er nochtans in de meerderheid met twee tegen één.

In Palestina voert een Duitse vliegenier een gewaagde stunt uit. Hij landt zijn vliegtuig bij Salmana en saboteert de oliepijpleiding die daar ligt. En daarna stijgt hij gewoon weer op.


zaterdag 5 augustus 2017

4 augustus 1917

In de Ierse zee loopt de Duitse duikboot UC-44 op mijnen die daar gelegd werden door zijn collega, de UC-42. De Britten hebben die zo ver gekregen door het versturen van valse berichten naar de UC-44. Ze hebben de code gekraakt en maken daar nu gebruik van.

En nog een land dat de oorlog verklaard aan Duitsland, Liberia, zowat het enig onafhankelijke land in Afrika.

In Invergordon (Engeland) landen 3.000 Russische soldaten. Hopelijk zit hun moraal goed, want muiterij verspreid zich snel.


3 augustus 1917

Er valt vandaag alweer 10 liter water. Onnodig te zeggen dat alle activiteit rond Ieper volledig tot staan komt. Alleen de artillerie doet zijn ding, maar door de laaghangende wolken zien die bijna niet waar ze moeten schieten.

Aan de Marne heroveren de Fransen en Britten een 50-tal dorpen rond Fismes.
De Duitsers nemen nieuwe verdedingsposities in achter de Ancre

In Bukovina wordt de hoofdstad Czernowitz ingenomen door het Oostenrijkse Derde Legerkorps. Dat stoot ook nog zo'n 15 kilometer verder oostelijk door.

Wat verder naar het zuiden zien de Russen en Roemenen het nog altijd zitten. 600 kanonnen zetten er een bombardement in, wellicht ter voorbereiding van een offensief.

In Oost-Afrika is er weer interactie tussen de Duitse troepen onder generaal Lettow en diverse Britse kolonnes. Die Lettow is moeilijk te grijpen want zijn troepen voeren er een guerilla-oorlog. Ze zijn altijd in beweging en vallen zo nu en dan aan.


woensdag 2 augustus 2017

2 augustus 1917

De aanhoudende regen in Vlaanderen heeft de gevechtshandelingen bij Ieper doen stoppen. Meer dan 30.000 Britten zijn gesneuveld in de modder.
Het slagveld is volledig herschapen in één grote modderpoel. Hier en daar ontstaan nieuwe vijvers in de ondergelopen inslagputten. De zijn echte zinkgaten aan het worden waar alles in verdwijnt.
De opbrengst van de aanval is niet zoals het moet zijn. Amper 4.500 meter terrein is er gewonnen, en Roeselare is nog ver weg.

In Artesië zijn het de Duitsers die het initiatief nemen. Ze bestormen enkele loopgrachten die de  'Infantery Hill' verdedigen.

In Oostenrijk bombarderen 20 bommenwerpers van het type Caproni de marinebasis van Pola.

De Engelsen schrijven weer iets nieuws op hun rekening. Voor het eerst is een vliegtuig er in geslaagd om te landen op een varend schip.


dinsdag 1 augustus 2017

1 augustus 1917

De gevechten rond Ieper gaan onverminderd verder. Meer en meer soldaten worden de frontlinie ingestuurd. De Duitsers heroveren Sint-Juliaan en grote stukken van de spoorlijn naar Roeselare.
De Fransen maken wel nog wat vorderingen richting Langemark.
En dat onder de gietende regen. Er valt vandaag alweer niet minder dan 21,5 liter.


Het Britse leger is nu trouwens nog nooit zo groot geweest, 2.044.627 soldaten verdedigingen de Britse kleuren. En daarvan zijn er 1.721.056 van Groot-Brittannië zelf, de rest komt uit de koloniën.

Aan de andere kant van Europa wordt de Russische opperbevelhebber generaal Brusilov vervangen door generaal Kornilov. Die moet proberen korte metten te maken met het defaitisme van de Russische soldaten.

De Russen slagen er wel in om de Duitse opmars te stuiten aan de rivier Zbrucz, maar de Duitsers staan wel langs 75 kilometer langs de oevers klaar om door te stoten.
De terugtocht gaat verder naar de Roemeense grens, waardoor de Roemeense opmars ook tot stilstand komt.

In de marge van al dit vechten zet de Paus Benedictus XV zich in voor de vrede. Hij stuurt een vredesvoorstel naar de vechtende partijen. Hopelijk willen die eindelijk vrede sluiten.