zondag 9 december 2018

Gevolgen van de Eerste Wereldoorlog - Frankrijk

Op Franse bodem werd het hardst gestreden tijdens de meer dan 4 jaar oorlog. Wij hebben de neiging om te denken dat de strijd zich vooral afspeelde in de Westhoek, maar dit is maar een deel vanhet strijdtoneel.
Aan de Somme, Chemin des Dames, Verdun, en nog enkele plaatsen werd zeker zo hard gevochten .
Een grote strook, lopend van Rijsel tot de Zwitserse grens was volledig vernield.

Elzas en Lotharingen werden opnieuw toegevoegd aan het Franse Rijk. Dat zou eerst gebeuren na een referendum, maar dit werd door de Franse regering tegengewerkt. Zij vreesden er voor dat het resultaat zou zijn dat de bevolking zou verkiezen bij Duitsland te blijven.

Bijna 1.500.000 Franse soldaten sneuvelden, en nog eens 4.500.000 werden gewond. En dat op een bevolking van 40.000.000. Een groot deel van de jonge generatie was weggerukt.
Het land had de oorlog gewonnen, en was niet geneigd om de inspanning voor de verdere modernisering van het leger.
Dit samen zorgde er voor dat het land 20 jaar later geen vuist kon maken tegen de hernieuwe agressie van Duitsland.
Gevolgen van de Eerste Wereldoorlog - Rusland

Ook voor Rusland waren de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog enorm.

Het land stortte zich in de oorlog om zijn bondgenoot Servië te steunen. Maar door de gebrekkige leiding slaagden de Centralen er in om grote delen van Rusland in te nemen. Tot op het punt dat de bevolking, die al langer misnoegd was, er echt genoeg van had.
In 1917 was er de Russische revolutie die de tsaar aan de kant zette en die zorgde voor een vredesverdrag met Duitsland en Oostenrijk-Hongarije.
Daarbij moesten Oekraïne, Finland, Letland, Estland en het Poolse deel afgestaan worden.

Na de vrede brak dan nog een burgeroorlog uit. De 'Witten', tegenstanders van het nieuwe 'Rode' regime zijn in het begin aan de winnende hand. Siberië komt in hun handen. Ook de vroegere bondgenoten van Rusland; Amerika, Engeland, Frankrijk en Japan wilden de Witten steunen en stuurden diverse, te kleine, eenheden via de grote havensteden, ter versterking.
De Witte generaals beconcureerden elkaar en dat zorgde ervoor dat het, gecentraliseerde, Rode leger hen één voor één kon verslaan. De zwakke aanwezigheid van de geallieerden zorgde er voor dat er meer en meer steun kwam voor het Rode, communistische, leger.

Intussen was er een, mislukte, aanslag gepleegd op de communistische leider, Lenin. En als represaille daarop voerden daarop een schrikbewind in. Iedereen die er maar van verdacht werd om tegenstander te zijn, werd opgepakt, en in vele gevallen, ook vermoord.
Dit zorgde er natuurlijk voor dat de officiële steun aan het regime vergrootte, maar ook, samen met de burgeroorlog, dat het land in een hongersnood terecht kwam.

Pas 4 jaar later, in 1922 werd de oorlog beslecht in het voordeel van de communisten.

Intussen waren de oude vijanden, de Centralen, verslagen, en werd het vredesverdrag met hen tenietgedaan door de oude bondgenoten. Duitsland moest zich terugtrekken uit de bezette gebieden. Oekraïne kwam, mede door de burgeroorlog, weer onder Russische gezag.
Maar Finland, Letland, Estland, en Litouwen en Polen bleven onafhankelijk.