zaterdag 30 augustus 2014

30 augustus 1914

De Franse tegenaanval bij Saint-Quentin wordt afgebroken. Ze trekken terug en hebben geluk. De Duitsers moeten even op adem komen en achtervolgen niet direct.

Een ander Duits leger is opgerukt tot in Laon. En ook Parijs komt in zicht. Het wordt gebombardeerd door de Duitse Vliegers.

Bij Tannenberg proberen de Russen uit te breken maar mislukken. Ze moeten zich overgeven. 100.000 Russische soldaten worden krijgsgevangen gemaakt. Een zware klap voor de Russen.

In de Balkan bekomen de Oostenrijkers van het pak slaag dat ze kregen van de Serviërs en kunnen hun vlucht stoppen.

In Galicië vinden de generaal van het vierde leger dat zijn Russische opponenten voldoende verslagen zijn en geen vuist meer kunnen maken en snelt naar het zuiden om het Oostenrijkse derde leger te helpen tegen de onverwacht sterke Russen daar. Dat had hij beter niet gedaan. Zijn opponent, het vijfde leger van Rusland, was helemaal niet verslagen, en gaat over tot de aanval op de onbeschermde flank.
Het zijn de Oostenrijkers die op hun donder krijgen rond Lemberg. En ze moeten overhaast terugtrekken, alweer.

En in Kameroen hebben de Britten toch doorgeduwd en bezetten nu Nsanakong.



29 augustus 1914

Het Franse vijfde leger doet een tegenaanval rond Saint-Quentin. De Duitsers waren gewaarschuwd doordat ze een Franse officier gevangen genomen hadden. Ze bieden hevige weerstand, maar de Fransen rukken toch op ondanks zware verliezen.

Het garnizoen van Montmédy is vannacht op een sterk groep vijanden gestoten. Ze beseffen dat ze niet verder kunnen naar Verdun en vallen aan in de hoop via het zuiden te ontsnappen. De Duitsers zijn verrast maar herpakken zich al snel. De Fransen worden in de pan gehakt. Er vallen zo'n 600 Franse slachtoffers, en een kleine duizend worden krijgsgevangen gemaakt.

Ook de Engelsen trekken verder terug. Ze liggen nu op de lijn Compiegne-Soissons. Parijs komt akelig dichtbij. De Duitsers volgen de Engelsen en bezetten onder andere La Fere, Rethel en Amiens.

Bij Tannenberg is de omsingeling compleet. Het Russische tweede leger zit volledig in de val en vlucht alle kanten uit.

Langs de andere kant van de wereld verliezen de Duitsers een van hun weinige koloniën. West-Samoa wordt door Nieuwzeelandse soldaten ingenomen. De Duitsers hadden daar geen soldaten, dus veel zal er niet geschoten zijn.

En in Kameroen zien de Britten het blijkbaar niet zitten. Na de grens overgestoken te hebben nabij Garua, maken ze rechtsomkeer.


vrijdag 29 augustus 2014

28 augustus 1914

Het terugtrekkende garnizoen van Montmédy zit in de bossen rond Mouzay en constateert dat er nogal wat Duitsers op hun weg zijn.
De Engelsen trekken ook verder terug en liggen nu tussen Noyon en La Fere. In La Fere kunnen ze de opmars van de vijand wat tegenhouden, maar niet voor lang.
Meer in het oosten moeten de Fransen Longwy prijs geven.
Het lijkt er op dat hier het hele front in de terugtocht is.

En in Oost-Pruisen lijkt hetzelfde er aan te komen. Bij Tannenberg zitten de Russen nu bijna volledig in de val. Enkel een paar verspreide eenheden kunnen de omsingeling doorbreken. De Russen zelf gaan verder met de aanval.

Enkel in Galicië lukken de plannetjes van de Centralen niet. Het Oostenrijkse Derde leger is niet zo succesvol als het Eerste en het Vierde de voorbije dagen. Ze ontmoeten sterken Russische tegenstand en moesten al terugtrekken tot de rivier Gnila Lipa.

Ergens ten noorden van Nederland, rond het eilandje Helgoland, zijn de Britse en Duitse marine slaags geraakt. Het was allemaal nogal verwarrend geloof ik. Eerst was er een kleine Britse eenheid die wat provoceerde. Daarop reageerde een Duitse flottielje en waren er wat schermutselingen tussen beide eenheden.
Daarna komen er Britse versterkingen aan, maar de reeds aanwezige schepen waren daarvan niet op de hoogte en schieten op hun eigen schepen. Er worden zelfs torpedo's afgevuurd op elkaar. Gelukkig zien ze hun fout op tijd in en trekken samen op tegen de Duitsers. Die zijn nu in de minderheid en moeten met verliezen terugtrekken.
De Duitsers verliezen 4 schepen, de Britten geen enkel.

En een volgende oorlogsverklaring van de Oostenrijkers. Zij verklaren nu ons de oorlog. Gaan die hier ook komen vechten ? De Duitsers krijgen ons niet klein, en de Oostenrijkers krijgen de Serviërs niet klein. Laat ze maar komen.

donderdag 28 augustus 2014

27 augustus 1914

Arras is ingenomen door de Duitsers. De Engelsen zijn teruggevallen op Saint-Quentin. Hun versterkingen landen intussen in Oostende.

De Franse opperbevelhebber generaal Joffre geeft het garnizoen van Montmédy het order om terug te vallen op Verdun. Dat doen ze, maar ze er is niemand om ze te leiden en te dolen maar wat aan.

Rond Tannenberg in Oost-Pruisen sluiten de Duitse troepen het Russische leger bijna volledig in. En in plaats van terug te trekken, beveelt de Russische generaal om verder op te trekken, verder de val in.

De Oostenrijkers gaan door op hun elan in Galicië en trekken op naar Komarov. De Russen zijn nog niet bekomen van het pak slaag dat ze kregen bij Krasnik de voorbije dagen en trekt terug.

En nog een oorlogsverklaring. Oostenrijk-Hongarije verklaart de oorlog aan Japan.




woensdag 27 augustus 2014

26 augustus 1914

Mede dankzij de ongewilde opoffering van een bataljon Highlanders kunnen de Engelsen eindelijk wat meer ordelijk terugtrekken. Er zijn in deze paar dagen 8.000 Engelse soldaten om het leven gekomen, dat is ongeveer 10% van hun initiële sterkte.
De Franse en de Engelsen kunnen eindelijk hun linies stabiliseren en beginnen aan een geordende terugtocht.

De Duitsers nemen Valenciennes in en beginnen het beleg van Maubeuge. Deze stad is sterk verdedigd door de Fransen, mede door forten.  Die forten zijn steviger gebouwd dan de onze, maar ik vrees dat die ook niet zo heel lang zullen stand houden.
En ze hebben ook al Rijsel bezet, da's hier maar een twintigtal kilometer vandaan !

Op zee boekt de Engelse kruiser 'Highflyer' een klein succesje. Het brengt het Duitse kaperschip 'SMS Kaiser Wilhem der Grosse' tot zinken voor de kust van Rio de Oro.
En Togoland wordt veroverd door de Engelsen.

De Oostenrijkers moeten Novi Bazar ontruimen in hun terugtocht.
Maar in het noorden hebben ze wel succes. Hun leger dringt het Russische Vierde leger in de terugtocht.

En in Oost-Pruisen keert het tij. De Duitsers nemen op de linkerflank van het oprukkende Russische leger, de stad Soldau opnieuw in. De terugtocht van de Duitsers was blijkbaar een maneuver. Ze laten de kop van het tweede Russische leger verder oprukken en vallen de flanken aan



dinsdag 26 augustus 2014

25 augustus 1914

De Engelse trekken verder terug, maar worden ingehaald door de Duitse troepen nabij Le Cateau. Een deel van het Britse leger probeert ze tegen te houden.

In Lotharingen zijn de Duitsers weer in het offensief. Ze veroveren Sedan, waar het Franse leger 40 jaar daarvoor vernietigd werd. Ze belegeren ook Maubeuge en Mulhausen.

Ons Belgisch leger probeert een handje toe te steken en voert een tegenaanval uit in de rug van de Duitse troepen. Dat terwijl de Duitsers het laatste fort in Namen het zwijgen opleggen.
De tegenaanval houdt de Duitsers wat op, maar we moeten ons toch als snel weer terugtrekken achter de Antwerpse fortengordel. De Duitsers hebben dat niet direct door en schieten op elkaar. Als ze dat doorhebben zijn ze zo gefrustreerd dat alweer de burgerbevolking moet lijden. Leuven deze keer. Meer dan 1000 huizen worden vernield en zo'n 209 burgers worden vermoord. De Sint-Pieterskerk, met al haar prachtige schatten, gaat in vlammen op. En als klap op de vuurpijl steken ze ook de universiteitsbibliotheek in brand honderdduizenden boeken en manuscripten, sommige onvervangbaar en van grote waarde, gaan in vlammen op. Dit is een aanslag op onze beschaving.
Die Duitsers zijn geen beschaafde mensen meer, het zijn echte barbaren, het zijn Hunnen!

Hun bondgenoten zijn wel wat beschaafder, maar die zijn intussen terug op hun uitgangspunt in de Balkan. Voorlopig is daar alles voor niets geweest.
In het noorden hebben ze nog wel succes en ze verslaan de Russische legers bij Krasnik en rukken op naar Lyublin.
En als gevolg van de acties van de Japanners tegen de Duitse bezittingen in China, verklaren de Oostenrijkers de oorlog aan Japan.

In Afrika hebben de Britse troepen een klein succes geboekt en bezetten Tepe in Kameroen.


24 augustus 1914

De Engelsen trekken zich terug naar Le Cateau. Alhoewel het beroeps zijn gebeurd dat toch nogal gehaast, maar ze voeren wel een aantal tegenaanvallen uit om de vijand te vertragen. Ze moeten wel terugtrekken want de Fransen trekken zich ook terug en geven de Engelse flank bloot.

Door de Franse terugtocht zijn de Duitsers opnieuw Dinant binnengetrokken. Dat hadden ze al eens gedaan. En ze zijn gefrustreerd. Ze koelen hun woede opnieuw op burgers. Volgens de berichten hebben ze daar gisteren 674 burgers gedood en de stad in brand gestoken. En de lijst met gruweldaden eindigt daarbij niet.
Somme-Leuze 11 doden, Erezée 11 doden, Andenne-Seilles 262 doden, Monceau-sur-Sambre 63 doden, Montignies-sur Sambre 35 doden, Farciennes 20 doden, Bouffioulx 10 doden, Tintigny 93 doden, Mussy-la ville 13 doden, Neufchateau 20 doden, Ethe 218 doden, Namen 17 doden, Waulsort 14 doden, Quaregnon 66 doden, Ville-Pomeroeul 14 doden, Flénu 12 doden, Nimy 10 doden. En in Tamines zijn de Duitsers al een volle dag aan het plunderen als ze ineens ook beslissen een groep dorpelingen tegen een muur te zetten. 384 mannen, vrouwen én kinderen overleven de slachtpartij niet.
En vandaag alweer nieuwe slachtpartijen, Latour 71 doden, Izel 20 doden, Hermeton-sur-Meuse 20 doden, Offagne 13 doden, Bertrix 11 doden, Houdemont 11 doden.
Ik probeer ze allemaal te noemen, maar er zijn er wellicht nog meer.
Onze Waalse broeders betalen voor de vertragingen die de Duitsers oplopen.

In het oosten van Frankrijk kunnen de  Fransen wel nog oprukken en trekken op ten noorden van Nancy. Daardoor verplaatsen de Duitsers wat eenheden naar hier, en verzwakken daardoor hun aanval tussen Bergen en Charleroi.

Maar daar zijn ze zo zeker van de resterende Franse en Engelse troepen zullen vernietigen dat andere eenheden naar het Oostfront gestuurd worden.
Daar zijn de Russen nog steeds in de aanval en rukken op. Vooral het Russische Tweede leger maakt grote vorderingen. Hun collega's van het Eerste leger doen het wat rustiger aan. Daardoor ontstaat een gat tussen beide legereenheden.

Iets meer ten zuiden doen ze het minder. In Galicië nemen de Oostenrijkse troepen nu Kyeltski in.

Maar die krijgen dan weer op hun donder in het zuiden. Hun havenstad aan de Adriatische Zee, Cattaro, wordt gebombardeerd door een Frans-Engelse vloot.



zaterdag 23 augustus 2014

23 augustus 1914

Zoals ik al vreesde heeft Namen niet lang standgehouden. Vandaag is het ingenomen door de Duitsers. Een deel van hun eerste leger is naar het noorden afgedraaid om onze mannen te blokkeren in Antwerpen, zodat wij hen niet in de rug kunnen aanvallen. Het andere deel van het leger gaat richting Mons.
En rond Mons komen ze oog in oog te staan met de Britse strijdkrachten. Het gaat er hard aan toe.
Het is de eerste maal dat het Engelse leger tegen een Europees leger vecht sinds Napoleon verslagen werd in Waterloo, nu bijna 100 jaar geleden. De Engelsen zijn getraind om 15 schoten per minuut te kunnen vuren en benaderen daarbij de snelheid van een machinegeweer. Ze moeten na enige weerstand wel
terugtrekken achter het kanaal Mons-Condé.
De Fransen zijn nog steeds aan het terugtrekken, ze willen hun fouten van 40 jaar geleden vermijden. Toen werd bijna hun hele leger omsingeld rond Sedan.

De Duitse troepen in Oost-Pruisen moeten wel wijken voor de opdringende Russen.
En diezelfde Russen veroveren Brody en Tarnopol in Galicië op de Oostenrijkers.

De Jappen laten van zich horen. De Chinezen willen de Duitsers niet weg uit Tsing-Tao en verwerpen het ultimatum. Daarop verklaart Japan de oorlog aan Duitsland. Ze vinden dat er geen buitenlandse (dus Europese) basis moet zijn in hùn hoekje van de wereld. Ze starten alvast met een bombardement.

En nog slechter nieuws. Er zouden gisteren Ulanen gesignaleerd zijn in Kortrijk en Ingelmunster. De oorlog komt wel heel dichtbij. Onze mannen konden de oprukkende Duitsers wel tegenhouden in Wetteren. De hoofdmacht van hun leger is nog niet over de schelde.

22 augustus 1914

De Fransen hebben vandaag de Duitsers wat tegengehouden rond Charleroi. Maar daarna gaan ze in het offensief. Geen goed idee, want de Duitse machinegeweren zijn te sterk. Het Franse Derde leger wordt zwaar afgestraft.
Het vierde Franse leger is intussen door de Ardennen opgetrokken, maar komt rond Rossignol het Duitse derde leger tegen. De Franse bevelhebbers sturen golf na golf infanteristen af op de Duitse stellingen. Ze worden genadeloos neergemaaid.
Beide legers van onze bondgenoot moeten terugtrekken maar daardoor komt de rechterflank van het Britse expeditieleger open te liggen.
Ook in Lotharingen trekken de Franse zich terug.

In Oost-Pruisen hebben de Duitsers hun bevelhebbers vervangen. Eerste in bevel wordt generaal Hindenburg. Die hebben ze teruggeroepen uit zijn pensioen, hij was al generaal in de Frans-Duitse oorlog van 1870-71.
En als tweede in commando krijgen ze daar een bekende van de Belgen. Generaal Ludendorff. Da's de kerel die Luik op zijn knieën kreeg.

De Oostenrijkers krijgen nog wat extra op hun donder van de Serviërs. David gaat daar straks nog Goliath binnenvallen.




vrijdag 22 augustus 2014

21 augustus 1914

Daar is Dikke Bertha weer. De forten van Namen liggen onder vuur.

Doordat gisteren Morhange en Sarrebourg gevallen zijn, moeten de andere Franse legers zich ook wat terugtrekken.

Ze zijn ook eindelijk in contact gekomen met de Duitse troepen in België. Ze komen elkaar tegen in Charleroi. Het Duitse tweede leger komt uit het noorden nadat het tussen Namen en Brussel afgedraaid is naar Frankrijk. Het derde Duitse leger is intussen aan het oprukken door de Ardennen en nadert vanuit het oosten. Ze moeten wel nog de Maas oversteken. Het tweede leger is wel al de Samber overgestoken en kan zijn posities verdedigen tegen de Fransen.

De Engelsen zijn intussen ook aan het oprukken en naderen Bergen.

Hier gaat het de Duitsers hier voor de wind, maar in Oost-Pruisen is er tegenwind. De Russen veroveren Allenstein, Neidenburg, Soldau en Johanisburg.

Maar in Zuid-Afrika proberen ze toch in het offensief te raken en vallen binnen vanuit Duits-Zuidwest-Afrika.


20 augustus 1914

Brussel is bezet door de vijand. Nadat ons leger zicht teruggetrokken had in de vesting Antwerpen werd onze hoofdstad open stad verklaard. Wij zouden hem niet verdedigen, en de Duitsers zouden hem niet beschadigen. Brussel is trouwens bijna niet verdedigbaar.

De Duitsers zijn ook bij Namen aangekomen. Ik vrees dat de fortengordel daar ze niet lang zal kunnen tegenhouden. Ik hoop dat onze vrienden, de Fransen snel zullen komen helpen.

Ze zijn wel bezig op hun elan want in Lotharingen drijven ze de Fransen terug tot Saarburg en Morhange.

Maar 't zal niet lang duren, ik heb gehoord dat de Engelsen eindelijk hun leger verzameld hebben nabij Le Cateau.

De Russen zijn opgerukt tot aan Gumbinnen. Daar krijgen ze op hun donder van de Duitsers onder Herman von François. Maar die moet zich toch terugtrekken, want de linies zijn niet houdbaar.

De Oostenrijkers zijn nog steeds wanordelijk aan het terugtrekken. Ze zijn al weer over hun eigen grens gevlucht.

De Britten zijn in actie gekomen in Afrika. Vanuit Nigeria vallen ze Kameroen aan.
De Duitsers op hun beurt zijn Taveta in Kenia binnengetrokken vanuit Duits-Oost-Afrika.


woensdag 20 augustus 2014

19 augustus 1914

Vijand is Aarschot binnen getrokken en nadert de vesting Antwerpen. De nogal tirannieke kolonel Stenger neemt zijn intrek in het huis van de burgemeester. Zijn mannen hebben er hun plezier in om te schieten op voorbijgangers. Ze steken ook een paar huizen in brand omdat er burgers zouden schieten op hen. De kolonel komt buiten en wordt neergeschoten (door zijn eigen mannen ?). Als represaille nemen ze gevangen en die worden koudweg gefusilleerd. Niet minder dan 104 burgers worden doodgeschoten!
De Pruisen laten hun ware aard nog maar eens zien.

De Duitsers zijn ook Leuven binnengetrokken. De weg naar Brussel ligt open.

De Fransen van hun kant heroveren Mulhausen en rukken verder op in Lotharingen.

De Oostenrijkers krijgen serieus op hun donder. Ze zijn op de vlucht voor de Serviërs, vele soldaten verdrinken terwijl ze de Drina willen oversteken.
En in het noorden worden ze tot staan gebracht nabij Kyeltsi.


dinsdag 19 augustus 2014

18 augustus 1914

Tienen is gevallen. Ondanks de overwinning in de slag der Zilveren Helmen vorige week, konden onze jongens de Duitsers niet tegenhouden. Maar nu zijn ze de Gete overgestoken. De koning roept alle troepen terug naar Antwerpen om van daar uit te opmars te weerstaan.

In Lotharingen rukken de Fransen verder op en bezetten Saarburg. Ze snijden daarmee de verbinding tussen Metz en Strasbourg af.

De Russen zijn over hun kleine nederlaag heen en rukken verder op in Oost-Pruisen richting Gumbinnen.

En de Oostenrijkers waren gisteren nog aan de winnende hand, vandaag worden ze teruggedreven door de Serviërs.



17 augustus 1914

Onze koning en de regering hebben de hoofdstad verlaten. Ze nemen hun intrek in Antwerpen. Die stad is makkelijker te beschermen en beschikt over een uitgebreide fortengordel. Niet dat die veel waard zijn als Bertha in de buurt is, maar toch.
De Duitse twee en derde legers stromen intussen België binnen op weg naar Frankrijk.
Laat ons hopen dat het niet lang meer duurt voor de Fransen eindelijk komen.
Die zijn zich blijkbaar aan het verzamelen voor een grote tegenaanval. Hun eerste en tweede leger zijn al begonnen aan die opmars en dringen het Duitse zesde en zevende leger verder terug.

De Engelse generaal John French heeft intussen zijn hoofdkwartier opgezet in Le Cateau, niet ver van Cambrai.

Het Russische eerste leger begint aan zijn aanval in Oost-Pruisen en neemt Stalluponen in. Dat gaat niet zomaar. In het begin wel, de Duitsers trekken zich, volgens plan, terug. Maar de Russen stoppen al gauw hun opmars. Daarvan profiteert de Duitse generaal François om een tegenaanval uit te voeren, en die kan bijna al het terrein terugwinnen. Hij moet zich echter op bevel van zijn oversten terugtrekken naar defensieve posities zo'n 25 kilometer terug, rond Gumbinnen.

De Serviërs proberen Sabac terug te veroveren, maar slagen daar nog niet in. Voorlopig zijn de Oostenrijkers weer aan de winnende hand. Ze verliezen wel een kruiser in de Adriatische Zee dicht bij Antivari.




zondag 17 augustus 2014

16 augustus 1914

Het laatste Luikse fort zwijgt. Kapot geschoten door Dikke Bertha. De weg is daarmee vrijgemaakt voor het eerste en tweede Duitse leger om door te stoten. Volgende hindernis voor hen zijn de forten van Namen. Maar Dikke Bertha gaat ook mee en ik zie het daar somber in.

Er zijn ook al Duitse patrouilles gesignaleerd rond Diest. Nagenoeg heel Limburg is al in Duitse handen.

Het Franse eerste en tweede leger zijn aan een opmars bezig in Lotharingen. De Duitsers trekken zich ordelijk terug en slaan terug met lange-afstands-artillerie.

De Serviërs zijn er in geslaagd om de Oostenrijkse opmars te stoppen rond de berg Cer. Ze verhinderen dat twee Oostenrijkse legers kunnen samenkomen rond Sabac.

De Russische legers bereiken intussen Stallupönen.

zaterdag 16 augustus 2014

15 augustus 1914

Vandaag is fort Loncin met een gigantische klap de lucht in gegaan. Een projectiel van Dikke Bertha is rechtstreeks in de kruitkamer van het fort tot ontploffing gekomen. 350 dappere soldaten vonden de dood. De bevelhebber van de forten, generaal Leman, was door de klap buiten westen en kon zich, net als vele anderen, niet meer verdedigen tijdens de daaropvolgende Duitse stormloop.
Hij liet de Duitsers optekenen dat hij zich niet overgegeven had, maar bewusteloos krijgsgevangen genomen werd.
Er blijven nog maar een paar forten over om de Duitse opmars tegen te houden.
En waar zitten onze bondgenoten ?

De Fransen hebben blijkbaar Duitse patrouilles tegengehouden rond Dinant. En in de Elzas bezetten ze enkelen bergpassen.

Japan laat ook van zich horen. Zij eisen de onmiddellijk terugtrekking van de Duitse koloniale troepen uit de Chinese havenstad Tsingtao. Ze krijgen daarbij tot 15 september de tijd.
De Jappen azen al lange tijd op een gebiedsuitbreiding in China en zien hun kans schoon.

In Togoland intussen zijn de Britse troepen in contact gekomen met de Duitse. Ze zitten vast aan de Lili-rivier met de Duitser aan de andere kant van een kapotgeschoten brug.

In Zuid-Afrika begint het te rommelen met de Boeren. Die leven daar al enige tijd in een gespannen vrede met de Britten. De Boerengeneraal Jacobus De La Rey had zijn strepen verdient in de twee boerenoorlogen tegen de Britten. Hij neigt blijkbaar meer naar de Duitse kant, want hij is gekant tegen een Zuid-Afrikaanse aanval op Duits-Zuidwest-Afrika.


donderdag 14 augustus 2014

14 augustus 1914

't Gaat niet goed in Luik. De Dikke Bertha's schieten het ene na het ander fort aan diggelen.
Hopelijk kunnen we de vijand lang genoeg tegenhouden tot de Fransen daar zijn. Ze zijn intussen in Charleroi aangekomen, maar hebben nog wat weg af te leggen.

En intussen bereiken me vreselijke berichten. Telkens de Duitsers menen dat er burgers op hen schieten, nemen ze een aantal gevangenen en fusilleren die in kouden bloede ! Zo zijn er al 36 doden in Visé, 10 in Bernau, 118 in Soumange, 84 in Fleron, 40 in Sprimont, 33 in Battice, 20 in Esneux, 19 in Blegny, 28 in Louveigné, 27 in Herstal, 38 in Francorchamps, 16 in Baelen en 38 in Herve, en niet minder dan 108 in Melen. En wellicht is de lijst niet volledig.
Echte beesten zijn het. De Belgische regering heeft in de kranten een oproep gedaan aan de bevolking om niet zelf op de vijand te schieten, maar dit over te laten aan gendarmes en soldaten.

Laat ons hopen de Fransen slagen in hun offensief. Met volle kracht trekken ze op in op in de noordelijke Elzas en bombarderen Metz.

De Engelsen naderen ook en hun bevelhebber is eindelijk op het vasteland. Generaal John French land in Boulogne (met zo'n naam kan het niet anders).

De Russen doen hun best en slaan de Oostenrijkers terug in Galicië, ergens tussen Hongarije Rusland, waar vroeger Polen was. Terwijl ze daar zijn beloven de Russen om het Koninkrijk Polen weer her op te richten.

De Oostenrijkers op hun beurt drijven de Serviërs achteruit en bezetten Loznitsa.




woensdag 13 augustus 2014

13 augustus 1914

Dikke Bertha doet jammer genoeg haar werk. Gisteren zijn ze begonnen met fort Pontisse te beschieten.
Het is een verschrikkelijk wapen. De granaten met 800 kg springstof gaan tot 1000 meter hoog voor ze bijna loodrecht gierend naar beneden komen. Onze mannen zitten te bibberen in hun betonnen forten.
Na 45 inslagen en een stormloop is fort Pontisse het zwijgen opgelegd.
En ook fort Chaudfontaine werd vandaag ingenomen.

Ook in Frankrijk rukken de Duitsers wat verder op.

En de Oostenrijkers is het nu menens. Met 200.000 man trekken ze Servië binnen rond Sabac.

De Britten van hun kant bombarderen Dar-es-Salaam, de hoofdstad van Duits Oost-Afrika.

dinsdag 12 augustus 2014

12 augustus 1914

Een grote overwinning voor ons Belgen. De Duitse cavalerie probeerde vandaag met verschillende charges de Gete over te steken in Halen. Maar onze cyclisten, de zwarte duivels, hebben daar een stokje voorgestoken. De vijand moest 's avond zijn nederlaag erkennen.
Geeft toe, cavalerie is toch niet meer van deze tijd. De mitrailleurs kunnen ze al van ver neermaaien.
Na afloop van lagen er hopen dode paarden en punthelmen. Die helmen blinken nogal. 't is niet de Gulden Sporen Slag, maar de Zilveren Helmen Slag.

In Luik is er nog steeds geen verandering. De Duitsers komen er niet door, en de dikke Bertha's zijn nog niet aangekomen.

De Bosniërs en de Serven voeren intussen een aanval uit op Vishegrad, maar falen. 't Gaat daar ook niet vooruit.

En de Britten verklaren de oorlog aan Oostenrijk-Hongarije. Ik ben helemaal niet meer mee wie nu de oorlog verklaart heeft aan wie, en wie nog niet.


maandag 11 augustus 2014

11 augustus 1914

Even adempauze lijkt het wel. Luik zit nog vol met Duitsers, maar die zitten daar vastgepind.
De Dikke Bertha's zijn onderweg, maar zitten vast rond Herbestal waar onze troepen de spoorwegtunnel opgeblazen hebben. Ze moeten verder over de weg vervoerd worden, en 't zijn zware stukken hoor.

De Duitse verkenners zijn gemeld rond Tienen, Sint-Truiden en Diest. Maar we hebben ze telkens weer weggejaagd.

Ze zetten wel tegenoffensieven in tegen de Fransen in Lotharingen en trekken op vanuit Metz.

zondag 10 augustus 2014

10 augustus 1914

Ludendorff krijgt zijn zin. Vanuit de fabrieken van Krupp in het Duitse Essen vertrekken twee houwitsers naar het front. Ze kunnen granaten van 420 mm afvuren over een afstand van 9 kilometer. Ze hebben als bijnaam 'Dikke Bertha' gekregen, naar eigenares van de fabriek Bertha Krupp.
De logge houwitsers worden in 10 stukken vervoerd per trein.

De Fransen hebben blijkbaar op hun adem getrapt en moeten al terugtrekken uit Mulhausen.
Ze trekken wel op richting Lotharingen en hopen zo de Duitsers vast te zetten.
En ze vinden nog de tijd om de Oostenrijkers de oorlog te verklaren. Dacht dat ze dat al gedaan hadden.

De Russen bereiken intussen Tilsit, de eerste oostpruisische stad aan de Memel.

De Oostenrijkers proberen hun bondgenoten wat steun te bieden, en richten een aanval op Lublin en Kielce. Beide Poolse steden in Russisch gebied.

De Duitse oorlogsbodems Goeben en Breslau hebben intussen de Middellandse Zee bereikt en zijn op weg naar hun bondgenoten de Turken. Het is een poging van Duitsland om het Ottomaanse Rijk langs hun kant te krijgen. Onderweg hadden ze de Algerijnse steden Bône en Philipville gebombardeerd. Ze werden een tijdje achtervolgd de Britse pantserkruisers Defence, Warrior, Black Prince en Duke of Edinburgh, maar hun bewapening was niet sterk genoeg. Dan maar drie slagkruisers vanuit Malta erachter aan gezonden. Maar tegen die tijd waren de Duitse schepen al in Turkse wateren en mochten de Britten er niet meer in.

Zuid-Afrika van zijn kant meldt invallen van Duitsers vanuit Duits Zuidwest Afrika. Maar ze kunnen de invallers terugslaan.


zaterdag 9 augustus 2014

9 augustus 1914

Eindelijk zijn de Fransen daar. De eerste cavaleristen zijn de grens overgestoken.

In Sint-Truiden heeft onze burgerwacht een huzaar gedood en een andere verwond. Zij waren op verkenning voor de troepen richting Brussel en Antwerpen. De Duitse troepen die daar kort achter kwamen, waren daarvoor woest. Ze namen 20 gijzelaars en fusilleerden ze in koelen bloede..

De Russen waren intussen al veel sneller klaar met hun mobilisatie dan voorzien. Ze steken de grens van Oost-Pruisen over en gaan in de aanval.

In Engeland was de HMS Birmingham op patrouillevaart rond de Shetland eilanden,  ergens rond Fair Isle. Daarbij hoorde de bemanning hamergeklop. Dat was afkomstig van de Duitse onderzeeër U-15, die had averij opgelopen en de bemanning was deze aan het herstellen. De HMS Birmingham opende het vuur maar mist. De U-15 zet zijn duikmaneuver in. Daarop besluit de kapitein van den HMS Birmingham om de duikboot te rammen. Dit lukt en de duikboot wordt in twee geramd. Ze gaat ten onder met haar volledige bemanning. Het eerste duikbootverlies voor Duitsland.

En via Nederland ontvangen wij een vredesaanbod  van de Duitsers, alsof wij dat zouden aanvaarden.


8 augustus 1914

De Duitsers zitten vast. Ze hebben dan wel Luik ingenomen, maar de forten blijven weerstand bieden.
Terwijl zij alle grote Duitse troepenbewegingen aan flarden schieten, trekt ons veldleger zich terug achter de Gete om daar de volgende verdedigingsgordel aan te leggen in afwachting van de Fransen.
De Duitse officier Ludendorff heeft door dat ze er met normale middelen niet door raken en dat het Duitse aanvalsplan cruciale achterstand aan het oplopen is. Hij vraagt zwaardere artillerie...

En die Fransen, die haasten zich ook niet om ons te komen helpen. Ze nemen wel Altkirch en Mulhausen in. Misschien kunnen zij toch de Duitsers ver genoeg terugdrijven en zo ons vaderland redden.

De Oostenrijkers doen ook weer iets en bombarderen Antivari vanop zee. veel meer dan dat kunnen ze ook weer niet.

De Zwitsers laten ook van zich horen. Ze mobiliseren en roepen de staat van beleg uit. Aan welke kant gaan die profiteurs vechten ?

In Afrika is er ook een en ander gaande. De Franse en Engelse troepen zijn daar het Duitse Togoland binnengetrokken.Vandaag zouden ze Lomé ingenomen hebben.




donderdag 7 augustus 2014

7 augustus 1914

De Duitse officier Ludendorff is vanmorgen met zijn veertiende brigade tot in de stad Luik geraakt en heeft de citadel kunnen innemen.
Ze nemen een aantal gijzelaars waaronder de burgemeester en de bisschop van Luik. Indien de burgers geen acties ondernemen tegen de Duitse soldaten, worden ze over 2 dagen weer vrijgelaten.
Later die dag kunnen nog 3 brigades de fortengordel binnendringen en bezetten Luik.
De forten zelf blijven weerstand bieden.

De Fransen zijn intussen in de tegenaanval gegaan en dringen de Elzas binnen.

En de eerste eenheden van het Britse leger beginnen in Frankrijk aan land te komen.

Het Russische eerste leger is ook in de aanval gegaan en steek de Oost-Pruisische grens over.

De Serven op hun beurt steken de grens van buurland Bosnië over en vallen zo de Oostenrijkers aan.




6 augustus 1914

De Duitsers proberen weer door te breken tussen de forten door, nu in het zuidwesten. Maar onze mitrailleurs maaien golf na golf neer.
Ook langs de oostkant proberen ze tussen de forten door naar Luik te komen, maar onze veldleger slaat ze terug.
Maar we kunnen ze niet blijven tegenhouden, en generaal Leman beveelt het veldleger terug te trekken naar Namen en Brussel. De forten blijven schieten. Hij hoopt dat de Fransen snel genoeg opgetrokken zullen zijn om te helpen de Duitsers terug te drijven.
De burgerbevolking probeert ook weg te raken, iedereen wil op de treinen richting binnenland.
Ander Duitse troepen zijn langs de Nederlandse grens geglipt en stromen Limburg binnen, er zouden 17 Ulanen tot in Hasselt geraakt zijn.

In Frankrijk zelf belegeren de Duitsers nu Longwy.

Een van de schepen die gisteren de Duitse mijnenjager Königin Luise kelderde, loopt op één van de zopas gelegde mijnen. Na op een tweede mijn gelopen te zijn, zinkt de Amphion. Het eerste verlies voor Engeland en ook de eerste Engelse gesneuvelden.

De Oostenrijkers van hun kant proberen de Servische stad Obrenovats in te nemen. Maar ze moeten zich weer terugtrekken met achterlating van wat zwaar materieel. Ze blijven daar ook maar wat kwakkelen.



dinsdag 5 augustus 2014

5 augustus 1914

De Duitsers durven nogal. Een van hun officieren vroeg vanmorgen zowaar de overgave van de stad Luik en zijn Forten. Alsof we hen de vrije doorgang zouden geven.

Daarop beginnen ze onze forten te beschieten, maar hun kanonnen zijn te licht en richten geen schade aan. En onze kanonnen maken gehakt van die Moffen.
Ze proberen op een aantal plaatsen de Maas over te steken, maar onze dappere soldaten verijdelen ieder poging.

Ze vragen nogmaals de overgave van Luik en onze forten anders zouden ze bombarderen met hun Zeppelins. Maar generaal Leman stuurt ze wandelen, we zijn niet bang van een paar vliegende sigaren.
 's Avonds worden de forten Fléron, Chaudfontaine, Embourg en Boncelles onder vuur genomen.

Elders in de wereld verliezen de Duitsers hun eerst schip. De mijnenjager "Königin Luise" wordt vernietigd door de Britse destroyer Lance. Het eerste Engelse schot, maar zeker niet het laatste.

En om de cirkel van oorlogsverklaringen rond te maken verklaart Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Rusland.

En Engeland mobiliseert.



maandag 4 augustus 2014

4 augustus 1914

Het onmogelijke is dus toch gebeurd. De laatste oorlog hier in België waren de schermutselingen met de Hollanders over onze onafhankelijkheid.
En daarvoor gaven de Pruisen en de Engelsen Napoleon op zijn donder in Waterloo, da's volgend jaar 100 jaar geleden. En nu willen diezelfde Pruisen diezelfde Fransen weer uitschakelen, maar dan alleen om hun handen vrij te hebben tegen de Russen.
En wij zitten in de weg...

Om 7u30 deze morgen zijn de eerste Duitse soldaten de grens overgestoken in Gemmenich. Dat is het drielandenpunt met Nederland. Ze willen blijkbaar zo ver mogelijk van onze sterke forten rond Luik blijven.
En blij dat die Hollanders zijn dat de Duitser in België blijven, ze hebben zelfs geapplaudisseerd heb ik gehoord.

Een van de eerste dorpjes dat de invallers tegenkomen is Moelingen. Dat lag blijkbaar behoorlijk in hun weg, wat ze leggen het volledig plat.
Zo komen ze bij Wezet aan en proberen de Maas over te steken. Maar onze forten rond Luik, ik denk dat van Pontisse, verhinderen dat. En dan laten ze hun ware aard zien. Als represaille worden de inwoners van Wezet bijeengedreven en hun huizen platgebrand. En ze schieten dan ook nog 36 burgers gewoon neer. Zo'n 600 mannen worden weggevoerd naar een kamp...

Intussen hebben de Duitsers wel een officiële oorlogsverklaring afgeleverd, beetje laat.

Ook in Frankrijk barst de strijd lost. De stad Trieux, net over de Luxemburgse grens, wordt ingenomen.

De Engelsen eisen van de Duitsers dat ze zich onmiddellijk terugtrekken. Maar gezien ze daar klaarblijkelijk geen zin in hebben, verklaart Engeland de oorlog. En onmiddellijk worden de orders gegeven om het Kanaal over te steken.

Da's nu bijna heel Europa die aan het vechten slaat...

En intussen zijn de Duitsers er toch in geslaagd om een ponton over de Maas leggen in Wezet..



4 augustus 1914

OORLOG !

De Smerige Moffen zijn ons land binnengevallen !

En dat zonder oorlogsverklaring !

zondag 3 augustus 2014

3 augustus 1914

't Was te denken. Onze koning heeft vriendelijk, doch beslist, het Duitse verzoek geweigerd. Hij vraagt intussen ook aan de Engelsen om het nodige te doen om onze neutraliteit te beschermen.

De Duitse vliegmachines hebben bommen laten vallen op Lunéville, een Franse stad dicht bij de Duitse grens.

En rond Libau, dat gisteren gebombardeerd werd vanop zee, zijn er ook schermutselingen. Die Duitsers geven wat speldenprikken, maar meer niet.

Ze publiceren wel rapporten waaruit zou blijken dat er Franse officieren in België zijn. Er zouden ook vliegmachines gezien zijn boven Karlsruhe en Nürnberg. Geen van die rapporten is waar.
Maar blijkbaar toch reden genoeg om de oorlog te verklaren.

Daarop gaan de Engelsen over tot algemene mobilisatie.

Onze twee grootse buren zijn in oorlog en wij zitten daar tussenin ! Het kleine Luxemburg is al opgeslorpt, zijn wij de volgende ?




zaterdag 2 augustus 2014

2 augustus 1914

Nu is er geen stoppen meer aan vrees ik.

De Duitsers hebben onze buren van het Groot-Hertogdom Luxemburg onder de voet gelopen.
En tegelijkertijd zijn ze ook Frankrijk binnengevallen, er zouden al slachtoffers gevallen zijn.

En langs de andere kant zijn ze Rusland binnen gevallen in de Poolse deelgebieden, en hebben ze de Letse stad Libau beschoten vanop zee.

Tegelijkertijd zijn de Russen binnengevallen in Oost-Pruisen.

Ons land heeft van de Duitsers deze avond rond 7 uur een bericht gestuurd. Ze zullen zeer waarschijnlijk binnenkort door ons land moeten trekken om de Franse agressie tegenover ons vaderland te stoppen.
Ze vragen ons beleefd doch dringend om vrije baan te ruimen voor hun opmars. Ze verlangen een antwoord binnen de 12 uur.
Ziet er helemaal niet goed uit....


1 augustus 1914

Alle kerkklokken werden vanmorgen geluid. Iedereen die de laatste 14 jaar zijn legerdienst vervulde, moet zich melden in zijn kazerne. Onze vader is ook moeten gaan. Hij beloofde van volgende week terug te zijn.

Intussen heeft koning George Rusland op de hoogte gebracht van de voorstellen die Duitsland eergisteren deed, maar de Oostenrijkse mobilisatie is er tussen gekomen.

Rusland op zijn beurt reageert niet op het ultimatum van de Duitsers van gisteren.

De Fransen voelen zich bedreigd en kondigen de algemene mobilisatie af om 15:40 uur.
Daarop mobiliseren de Duitsers om 17:00 uur en twee uur later, om 19:10 uur, verklaren ze de oorlog aan Rusland. Ze beschuldigen de Russen ervan de Duitse grens overschreden te hebben.

De Tsaar geeft uitleg aan koning George. Hij heeft de Duitsers beloofd zijn troepen langs de grens niet in beweging te brengen maar dat hij moest mobiliseren tegen de Serviërs. En nu hebben de Duitsers hem de oorlog verklaard.

En nu het kalf aan het verdrinken is, tonen de Oostenrijkers zich inschikkelijke tegenover de Engelse voorstellen, maar ik vrees dat het te laat is.

Nu twee van de drie leden van de Triple Entente, Oostenrijk-Hongarije en het Duitse Rijk, in oorlog zijn, moet normaal gezien het derde lid, Italië, hen militair ondersteunen Maar ze trekken hun staart in, en zeggen dat, doordat dit een aanvalsoorlog is, ze zich niet gebonden voelen in het verdedigingsverdrag. Je kan een Italiaan nooit vertrouwen.

En onze Koning Albert verklaart dat hij de Belgische neutraliteit zal beschermen.

Intussen hebben onze noorderburen ook overgegaan tot algemene mobilisatie.