woensdag 29 oktober 2014

28 oktober 1914

Lombardsijde is weer in Duitse handen gevallen, maar Nieuw-Kerken in Frankrijk is dan weer heroverd door de Engelsen.
Tijdens de gevechten is een kleine groep soldaten op missie vertrokken naar Nieuwpoort. Ze moeten daar de sluizen open zetten tijdens hoogwater. Zo stroomt de zee het binnenland in. Deze manier van verdediging werd al vele keren toegepast in het verleden, maar iedereen leekt het een beetje vergeten te zijn.

Kruiseke, niet ver van Wervik, wordt veroverd door de Duitsers in hun aanval op Ieper.
De Fransen op hun beurt voeren een aanval uit tussen Ieper en Roeselare, maar raken niet ver.

Rond Verdun, in Vauquois, voeren de Fransen een aanval uit op een heuvel die door de Duitsers bezet is. In die heuvel hebben ze tunnels en versterkingen uitgehakt. Gevolg is dat er veel Fransen sneuvelen en ze komen geen meter vooruit.

In Polen heroveren de Russen Lodz en in Galicië geven ze de Oostenrijkers een pak rammel rond Sambor. De Oostenrijkers slagen er wel in om de vesting Przemysl te bevoorraden

De "Emden" laat ook weer van zich horen. Nabij de Maleisische stad Penang worden de Russische kruiser "Zhemchung" en de Franse destroyer "Mousquet" tot zinken gebracht.

De Turkse vloot was dan toch niet op oefening. Ze beschieten de Russische havens Odessa, Sebastopol en Theodosia. Zonder oorlogsverklaring dus als ik het goed heb.


27 oktober 1914

Met de moed der waanhoop verdedigen de Belgen en de Fransen de spoorlijn van Nieuwpoort naar Diskmuide, en de daarachter liggende Ijzer. Rond Stuivekeskerke kan de vijand nog wat meer terreni innemen.
In Frankrijk wordt Nieuw-Kapelle wel weer ingenomen door de vijand, die dan weer teruggedreven wordt rond Nancy.


Onze legerleiders in Kongo maken samen met de Engelsen plannen wat te doen in Afrika met de talrijke, kleine, Duitse koloniën.
De poging van de Duits-gezinde Boeren in Zuid-Afrika wordt neergeslagen door president Botha.

De Britten hebben een Amerikaans schop, de SS "Kroonland" vastgehouden in Gibraltar. Ze hebben de lading koper geconfisqueerd. Met Uitvoerige protesten van de Amerikaanse regering tot gevolg.

De Britten verliezen een gloednieuw slagschip. De "Audacious" loopt op een mijn ergens rond Noord-Ierland. De mijnen werden daar een dag eerder gelegd door het Duitse hulpschip "Berlin".
De "Audacious" was nog maar van in juli in dienst gesteld.

Maar nog slechter voor hun moraal is het sneuvelen van de kleinzoon van koningin Victoria. Hij sneuvelt, samen met zoveel van zijn landgenoten, bij het verdedigen van Ieper.

De Turkse vloot trekt er op uit in de Zwarte Zee op een oefening. Wat zijn die van plan?

26 oktober 1914

De vijand probeert nog altijd door onze linies te raken. Tussen Diksmuide en Nieuwpoort proberen ze het op diverse plaatsen
In Diksmuide worden onze uitgeputte troepen afgelost door twee bataljons Senegalezen.
Maar rond Stuivekenskerke moeten we ons terugtrekken tot achter de spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide.
De Britse vloot die vanop zee de Duitse troepen beschiet groeit aan.

Intussen is het al een paar dagen aan het regenen en het land is in één grote modderpartij herschapen.

Ook aan de Aisne voeren de Duitsers een offensief uit, maar raken niet door de Franse linies.

In het Oosten trekken de Duitsers zich nu al 6 dagen terug, en daarbij vernielen ze zowat alles wat ze achterlaten. De Russen kunnen niets gebruiken.
En de Oostenrijkers verliezen alweer 40.000 man die krijgsgevangen genomen worden door de Russen.

Voor de kust van Cap Griz Nez heeft de Duitse onderzeeboot U24 een Frans schip gekelderd. Daarop zaten verdorie ook 250 Belgische vluchtelingen. Van de 2.500 opvarenden redden 40 het niet. Ik weet niet of er Belgen tussen de slachtoffers zijn.

In Kameroen gaat de Britse opmars verder en wordt het stadje Edea ingenomen. Het schijnt een strategisch stadje te zijn op de oostelijke spoorlijn.

In een verzoeningspoging in Zuid-Afrika beloofd de regering dat er geen maatregelen zullen genomen worden tegen de personen die weigeren te gaan vechten. Ze hopen zo de gemoederen te bedaren met de Boeren.

maandag 27 oktober 2014

25 oktober 1914

Onze troepen zijn moegestreden. Als er niet snel wat gebeurd dan worden ze onder de voet gelopen.
Niet minder dan 7 Duitse divisies proberen ons uit ons eigen land te vegen.
Maar voorlopig houden we stand. En onze vrienden ook.
Om Diksmuide wordt nog hevig gevochten. Maar ook in Ieper, La Bassée en Arras.
Britse resevertroepen komen aan in Ieper terwijl de Duitsers de wijde omgeving onder vuur nemen.
Vermelles net onder La Bassée valt in Duitse handen. Als ze daar doorbreken, zijn ze zo bij de zee en sluiten de geallieerde legers in, en hebben vrije baan naar Parijs.

In Polen zijn de Moffen wel nog steeds bezig met zich terug te trekken.

En in Bosnië zijn het de Servisch-Montenegrijnse troepen die zich terugtrekken. Ze verschansen zich achter de Drina terwijl het daar begint te sneeuwen.

Op zee lijden de Duitsers verliezen
De HMS "Badger" heeft een van hun duikboten tot zinken gebracht.



zondag 26 oktober 2014

24 oktober 1914

Met de hulp van de Fransen hebben we Lombardzijde kunnen heroveren. En ook in Diksmuide vechten ze voor wat ze waard zijn. De Duitsers proberen 15 keer over de Ijzer te raken, maar slagen daar niet in.

Tussen Zonnebeke en Geluveld zijn er hevige gevechten aan de gang. De ene zeggen dat de Duitsers de Polygone veroverd hebben, de andere zeggen dat de Britten daar nog zitten. Niets is zeker daar.

En rond Arras wordt er ook verwoed gevochten.

Het Belgisch hoofdkwartier komt onder vuur te liggen. Ons leger heeft al 25 % verliezen geleden en heeft amper nog kanonnen en munitie over.

Maar onze vrienden schieten terug vanop de Noordzee.
Zowel Frans als Belgisch Vlaanderen staan in vuur en vlam.

De Indische troepen blijven toekomen. Nu komt er een groep aan bij Bethune.

Nog rebellen nieuws uit Zuid-Afrika. Generaal Beyers houd de treinen tegen en vordert de bewapening ervan op.
23 oktober 1914

Er zijn 7.000 Fransen aangekomen in Nieuwpoort. Die hebben hun strepen al verdiend aan de Marne. Ze komen nu ons leger versterken in een poging om Lombardzijde te heroveren.

De Britten zijn er wel in geslaagd om Pilkem te heroveren.

Rond Langemark zijn de geoefende Britse soldaten nog steeds in hevig gevecht gewikkeld met de onvoorbereide Duitsers.

In Polen en Galicië zijn de Russen aan de winnende hand lijk het.
In Polen rukken ze over de hele lijn op, maar daar voeren de Duitsers een georganiseerde terugtocht uit. In Galicië kunnen ze Jaroslav opnieuw innemen.

De Zuidafrikaanse rebellen zijn toch nog niet volledig verslagen. Nu rebelleert generaal De Wit in Oranje Vrij Staat.

22 oktober 1914

Onze jongens zijn er in geslaagd om Lombardzijde te heroveren op de Duitsers.
Maar bij Tervate kan de vijand het bruggehoofd uitbreiden. En ze voeren een grote aanval uit nabij Pilkem.
Ook Langemark valt in vijandige handen. Daar is een van hun nieuwgevormde eenheden aangekomen. En dat is meteen gedecimeerd.
En ook rond La Bassée wordt een groot offensief opgezet door de Moffen.
Rond Mesen krijgen de Britten versterking van 2 Indische brigades. Die Britten kunnen hun troepen van over de hele wereld halen.

In Galicië kunnen de Oostenrijkers Czernowitz opnieuw innemen. En rond Ivangorod moeten ze de Russen proberen terug te drijven. Die zijn op hun beurt over de Vistula geraakt.

In Zuid-Afrika krijgen de rebellen op hun donder. Dat zal daar niet lukken voor hen geloof ik. Zuid-Afrika blijft in ons kamp.


(Later toegevoegde noot : Vandaag is Peter Kollwitz gesneuveld, de zoon van Käthe Kollwitz)

vrijdag 24 oktober 2014

21 oktober 1914

Diksmuide ligt zwaar onder vuur, maar onze jongens houden stand. Ze komen hier niet over de Ijzer.

Onze jongens houden de lijn langs de Ijzer tot voorbij Diksmuide.
De Engelsen liggen tussen Zonnebeke en Bikschote. Ze verdedigen ook Langemark waar de verse Duitse troepen proberen door te breken. Maar de onervaren Duitsers worden afgemaakt door de ervaren rotten uit Engeland.

Wat verderop wordt ook Arras zwaar gebombardeerd. Daarbij wordt het belfort uit de 16° eeuw vernield.

Cultuurbarbaren.

Nog wat verder kunnen de Fransen terrein winnen in de Argonne.

In Polen is het tij gekeerd. De Russen kunnen de Duitse troepen die eergisteren de Vistula overgestoken waren, vernietigend verslaan in de slag bij Kasimiryev.


20 oktober 1914

De Duitsers staand aan de Ijzer. Bij Tervate zijn ze er zelfs in geslaagd om een brug over de rivier te leggen. Als er te veel troepen over raken, dan ligt voor hen de weg naar Duinkerke wijdt open.
De Duitse keizer is al zeker van de overwinning, hij is in Kortrijk aangekomen om het laatste offensief mee te maken.

De Duitse troepen zijn intussen uit ons dorp vertrokken richting Ieper. Een deel daarvan heeft Poelkapelle ingenomen en is al op weg naar Passendale.

Maar ook rond La Bassée en Arras wordt er hevig gevochten. Bij La Bassée slagen de Britten er in om de vijand terug te drijven.

Een Frans leger vult nu het gat op tussen de Britten en onze jongens.

De Duitse kranten geven cijfers van het aantal krijgsgevangen die ze gevangen hebben: 149.000 Fransen, 107.000 Russen, 32.000 Belgen en 9.000 Britten.

In Polen hebben de Duitsers op hun adem getrapt. De Russen zijn nu in de meerderheid en beginnen de Duitsers terug te drijven. Warschau is gered.

Op de Noordzee is het eerste vrachtschip gezonken. De Britse SS "Glitra" worden getorpedeerd door de U17. De duikbootbemanningen zijn vriendelijker dan hun kameraden van het leger. Ze slepen de reddingsboten van het vrachtschip een eindje richting de Noorse kust zodat de bemanning zich in veiligheid kan brengen.




19 oktober 1914

Daar zijn ze. En dan nog op de fiets. 102 Duitsers trekken ons dorp binnen. Net op dat moment komt van langs het Westen een afdeling Engelse cavalerie. In het open veld tussen twee woonkernen komt het tot een treffen waarbij diverse doden en gewonden vallen.
Maar wat erger is, de Duitsers beweren dat twee 8-jarige meisjes op hen geschoten hebben. Beiden meisjes worden gefusilleerd. En dat is nog maar het begin. In totaal worden zo'n 16 dorpsgenoten laffelijk neergeschoten en worden diverse boerderijen in brand gestoken. Camiel Cinjaere, die nog maar pas weduwnaar was, wilde zijn kinderen verwittigen, maar werd doodgeschoten voor zijn deur.

De smeerlappen.

Toch een positieve noot vandaag: Onze jongens hebben de Duitse aanvallen nabij Lombardsijde kunnen weerstaan en kunnen ze terugdrijven.
Het Britse leger is intussen bijna volledig in Vlaanderen aangekomen. Ze zitten rond Ieper, en net daar zijn de Duitsers een groot offensief gestart vandaag.

In Polen slagen de Duitsers er toch in om de Vistula op diverse plaatsen over te steken. Dat ondanks de aangevoerde Russische reserves.

In Montenegro begint de Franse marine de Oostenrijkse marinebasis in Cattaro te bestoken.

Ook in Kameroen wordt weer gevochten. Maar daar moeten de Duitsers weer terugtrekken.

En nog een nieuwtje dat ik vernomen heb. In Gistel zouden de Duitsers bezig zijn met een vliegerskorps op te richten van 36 vliegmachines. Wat gaan die daarmee doen ?

18 oktober 1914

De Duitse troepen hebben het op ons leger gemunt. Ze vallen massaal aan van Lombardzijde tot Keiem in een poging over de Ijzer te raken, de laatste verdedigingslinie van ons land.
Ons leger wordt gesteund door de Britse marine die met een volledig flottielje de Duitse troepen onder vuur nemen.
Daarnaast heeft het nieuwe Duitse leger intussen Roeselare ingenomen. Ze kunnen nu ieder moment in ons dorp zijn.

In Polen zien de Duitsers het niet meer zitten en beginnen een geordende terugtocht.
Tegelijkertijd proberen de Oostenrijkers nogmaals over de rivier de San te raken.

17 oktober 1914

In Noord-Frankrijk loopt de geallieerde opmars vast nabij Herlies, da's niet ver van Rijsel. De Duitsers zijn daar zwaar in de tegenaanval. Ze hebben een nieuw vierder leger gevormd van enerzijds veteranen en anderzijds kersverse troepen met een minimum aan opleiding. Dat leger komt nu langzaam onze kanten uit.

In Polen kunnen de Russen op tijd hun versterkingen tot in Warschau brengen. Ze kunnen net verhinderen dat de Duitsers de stad veroveren

En ook op zee gaat het niet denderend voor de Duitsers. Voor de kust van Texel slaagt de Britse kruiser "Undaunted" er in om 4 Duitse torpedoboten tot zinken te brengen. Die waren op weg om mijnen te gaan leggen voor de Britse kust.

Ook goed nieuws uit Australië. Een 20.000 man wordt ingescheept voor Frankrijk. Over een paar weken zijn die  hier.

Toch wat positief nieuws voor de Duitsers. Voor de kust van Tsing Tao heeft één van hun duikboten de Japanse kruiser Takachito tot zinken gebracht.


maandag 20 oktober 2014

16 oktober 1914

Onze mannen hadden een verdedigingslinie aangelegd in het bos rond Houthulst, maar hebben die niet kunnen houden. We moeten terugtrekken. En in één ruk beginnen de Duitsers Diksmuide te belegeren.
De Britten en Fransen zijn in aantocht en kunnen Aubers, Armentiers, Nieuw-Kapelle, en Waasten bevrijden.
De troepen uit het Canadese dominion komen aan in Engeland. Laat ze maar snel naar hier komen.

Langs de andere kant van Duitsland lijkt de opmars naar Warschau ook goed vooruit te gaan. De Russen starten in ieder geval met de evacuatie van de stad.

Maar nog verder zijn het de Duitsers die bijna moeten evacueren. Het slotoffensief tegen Tsing Tao is begonnen.
En ook voor de SS "Emden" ziet het er niet goed uit. De raider heeft de geallieerden nogal wat last bezorgd, maar is nu zijn bevoorradingsschip kwijt. De "Markomannia" wordt tot zinken gebracht door HMS "Yarmouth".

Nog vlootactiveiten. Cattaro in Montenegro wordt beschoten door de Frans-Britse vloot.


woensdag 15 oktober 2014

15 oktober 1914

De vijand heeft de kust bereikt. Zeebrugge en Oostende worden bezet. Ons leger neemt intussen verdedigende posities in achter de Ijzer.
Britse en Franse troepen rusten uit in Poelkapelle.
Samen met onze onze vrienden loopt de frontlinie nu van Zwitserland tot aan de Noordzee.

In Polen hebben de Duitsers Warschau nog niet volledig bezet en er ontbrand een hevig strijd.

In China is het einde van de Duitse kolonie Tsing Tao nabij. De burgerbevolking wordt toegestaan de stad te verlaten.

In Zuid-Afrika wordt de rebellerende pro-duitse Boeren uiteengedreven door de Britten.

In Noordzee slaat de Duitse onderzeeër U9 weer toe. Ze torpedeert de Britse kruiser HMS "Hawke" die net post had aangenomen vaneen ander schip en daarna lijnrecht aan het varen was om haar plaats in het eskader weer in te nemen. Ook niet slim zo rechtdoor varen, dan ben je een makkelijk doelwit voor de vijand.




14 oktober 1914

Brugge is in handen van de Duitsers gevallen. De Bruggelingen zijn doodsbang voor de wandaden van de Duitsers, maar die zijn verbazend 'braaf'.
De Engelsen nemen op hun beurt Bailleul opnieuw in.
't Is precies een strik die toegetrokken wordt. Duitsers van boven, onder en rechts. De Britten van links. En wij daar middenin.

In Oost-Pruisen kunnen de Duitsers Mlava bezetten, en in Polen zeggen ze dat ze tot aan de Vistula opgerukt zijn. Dus moeten ze ook Warschau bezet hebben, of toch bijna.

In Engeland landen de eerste Canadese troepen. Zo'n 32.000 man maakt zich op om te komen strijden op de Vlaamse Velden.

En er is ook nieuws uit Kameroen. De stad Yobani is bezet door de geallieerden.





dinsdag 14 oktober 2014

13 oktober 1914

Nu ons leger weggetrokken is uit Oostende, proberen ook de burgers weg te trekken. Iedereen probeert naar Duinkerke te sporen of naar Engeland te varen.
Onze regering heeft de boot genomen naar Le Havre en installeert zich in St. Adresse. De koning beslist om in België te blijven.
Ook wat positief nieuws. De Ulanen hebben Ieper verlaten en de stad wordt ingenomen door de terugtrekkende Engelsen.
In het Noorden van Frankrijk wordt er nog steeds hevig slag geleverd, van Bethune tot La Bassée en Armentiéres.

In Oost-Pruisen lijkt het Russische offensief stil te vallen, de Duitsers heroveren Lyck.

En iets verder naar het zuiden wordt er gevochten om Chyrow.


12 oktober 1914

Onze troepen trekken zich volop terug en evacueren Gent, Oostende en Zeebrugge. Alle steden en dorpen langs de Nederlandse grens zijn intussen in Duitse handen gevallen.
Ze komen er aan langs twee kanten. Het ene leger komt uit via Antwerpen en Brussel, het andere nadert ons via Noord-Frankrijk. Er wordt hevig gevochten rond Menen. We kunnen de kanonnen horen.
Reims komt wel weer in Franse handen. En rond Albert vallen de gevechten stil. Niemand komt er door en dus gaan ze het verder noordwaarts proberen. Maar daar wonen wij !

Zuid-Afrika heeft intussen zware interne problemen. Daar wonen de Britten samen in 1 land met Duits-gezinde boeren. De Engelse regering roept de staat van beleg in.



maandag 13 oktober 2014

11 oktober 1914

Terwijl onze troepen verder terugtrekken, komen de Fransen keihard in aanvaring met de Duitsers nabij Hazebroek. Het lijkt er op dat beide partijen nog eens een poging gaan wagen om elkaar te overflanken. Ze moeten zich haasten, want 'Frankrijk' raakt op. Ze zijn bijna aan de zee.
En laat ons hopen dat ze niet te veel vechten bij ons.

In Polen kunnen de Duitsers de stad Sochaczew innemen tijdens hun offensief.
En ook wat verder zuidwaarts moeten de Russen terrein prijsgeven. Het beleg van Przemsyl moet opgegeven worden en de Oostenrijkers kunnen de versterkte stad opnieuw bevoorraden.
De Oostenrijkers kunnen ook Jaroslau opnieuw innemen.

En de Russen hebben ook verliezen op zee. Hun kruiser "Pallada" wordt in de Baltische Zee getorpedeerd door een Duitse onderzeeër.

zondag 12 oktober 2014

10 oktober 1914

Antwerpen is gevallen. De stad wordt overgegeven aan de Duitsers door de burgemeester. De Duitsers zijn trouwens niet gelukkig dat ons leger én de koning zijn kunnen ontsnappen.
Onze achterhoede kan de oprukkende Duitsers wat vertragen rond Melle.

Rijsel wordt opnieuw gebombardeerd door de vijand. Maar Hazebroek en Estaires worden heroverd door de Britten

Aan het Oostfront wisselen de kansen. In Polen nemen de Duitsers Lodz in en naderen op Iwanogrod, een versterkte vesting.
De Russen op hun beurt vallen opnieuw Hongarije binnen.


9 oktober 1914

De Britse hulptroepen in Antwerpen hebben het order gekregen om zich terug te trekken gezien de situatie onhoudbaar geworden is. Ze marcheren weg over de pontonbrug die het Belgisch leger aangelegd heeft ter hoogte van Burcht. Sommigen raken er niet over met hun kameraden en proberen over te steken met alles wat vaart.
De ontzettingsmacht die de Britten en de Fransen aan het vormen waren, wordt opgeheven.

Niet ver hiervandaan nemen de Duitsers ook de Franse steden Merville, Estaires, Armentiers en Hazebroek in. Maar slechter voor ons is dat ze ook Menen ingenomen hebben. Da's maar een uurtje stappen van hier...

De Russen zijn er in geslaagd om Augustovo in Oost-Pruisen te heroveren. Zal wel te maken hebben met het feit dat de Duitse troepen meer naar het zuiden ingezet zijn en oprukken naar Warschau. Daar belegeren ze intussen Ivangorod.



woensdag 8 oktober 2014

8 oktober 1914

Sedert gisteravond is de vijand begonnen met Antwerpen te beschieten. Het moet vreselijk zijn voor de inwoners. Als die er nog zijn. Tienduizenden vluchten over de Schelde richting Nederland of de kust.

In Frankrijk geven ze generaal Foch het commando over de gezamenlijk Brits-Franse troepen.

In Oost-Pruisen rukken de Russen op en nemen Lyck in.

En ook de Jappen rukken op in Tsing-Tao. Ze nemen bezitting van een heuvel die de Duitsers "Prince Heinrich" noemen.

Ook de Britten hebben een klein succesje. Een van hun onderzeeboten, de E9, kan een Duitse destroyer torpederen in de monding van de Ems.




dinsdag 7 oktober 2014

7 oktober 1914

Nu de Duitsers letterlijk voor de poorten staan, is de evacuatie van Antwerpen begonnen. Ze hebben de overgave van de stad geëist of ze zouden de bombardementen vanavond beginnen. De militaire overheid en de burgemeester hebben dit geweigerd.
De bestuurlijke hoofdstad wordt wel opnieuw verplaatst. Oostende is nu onze oorlogshoofdstad.

Een groep van zo'n 8000 Ulanen zijn tot in Ieper doorgestoten en bezetten de stad.

In Galicië zijn de Russen nu op hun beurt weer over de San gedreven, en hun troepen die tot in Hongarije geraakt zijn, worden er ook weer uitgeborsteld.

In de Stille Oceaan landen Japanse troepen op diverse eilanden. Yap en de Marshalleilanden worden de Duitsers afhandig gemaakt.




6 oktober 1914

Het verwoeste Lier wordt ingenomen door de vijand. De Duitse kanonnen zijn nu zo opgesteld dat ze de Antwerpse binnenstad kunnen beschieten.
Onze genie heeft met allerlei boten een pontonbrug gelegd. De burgers beginnen er al gebruik van te maken om de stad te ontvluchten.

Eenheden van de Britse zevende divisie zijn volop aan het ontschepen in Oostende en Zeebrugge. Als die maar op tijd komen om Antwerpen te helpen verdedigen.

Iets verder naar het zuiden wordt Arras zwaar gebombardeerd.

En in Polen en Galicië moet het Russische leger zich terugtrekken onder druk van de Duits-Oostenrijkse aanval.


maandag 6 oktober 2014

5 oktober 1914

De Duitsers zijn over de Nete geraakt rond Duffel en schieten Lier in puin.
De mensen beginnen Antwerpen te verlaten. Sommigen vluchten naar Nederland, anderen naar de kust.

De Britten hebben nog een paar eenheden mariniers naar Antwerpen gestuurd, maar die zijn vandaag pas ontscheept in Zeebrugge.


4 oktober 1914

De Duitse Ulanen zijn nu al gesignaleerd tot tegen de kust. De Duitse troepen zouden in Poperinge, Bailleul, Komen gezien zijn. Rijsel wordt gebombardeerd en Lens ingenomen. Daarmee komt er weer wat rust in de gevechten in die omgeving.
Maar bij ons niet, er wordt hevig gevochten rond Schoonaarde.
En ook in Lanaken moet er nog weerstand zijn, want de Duitsers hebben er nogal wat huizen in brand geschoten.

De Britten zien eindelijk in dat ze moeten komen helpen. Er is een brigade Mariniers in Antwerpen aangekomen ter versterking

In Polen schietend de Centralen ook goed op. Het Russische leger wordt gedwongen zich terug te trekken.

Ook de Oostenrijkers hebben voor een keer een beetje succes. Ze kunnen de Servisch-Montenegrijnse aanval naar Sarajevo stoppen en gaan in de tegenaanval.



3 oktober 1914

Ons leger zit nu volledig achter de Nete. Het fort van Lier is aan stukken geschoten en verlaten door onze jongens. Je kan het ze niet kwalijk nemen, de projectielen van de Dikke Bertha's kunnen een versterkte koepel doorboren en volledig vernietigen.
Ook het fort van Kessel wordt ingenomen door de vijand.

En ook langs ons kanten worden her en daar Ulanen gesignaleerd. Grote en kleine groepen zwerven door West- en Oost-Vlaanderen in afwachting van hun hoofdmacht.

Aan het Oostfront nemen de Duitsers het heft in handen, Hindenburg wordt daar opperbevelhebber. En ze gaan al direct in de aanval. Hij lanceert een aanval om Warschau in handen te nemen.

En de Britse marine wordt voorzichtiger. Ze gaan een mijnenveld aanleggen in de Noordzee. ZE hopen zo de Duitse schepen en U-boten tegen te houden.



zondag 5 oktober 2014

2 oktober 1914

Onze jongens trekken zich terug over de Nete. De Duitsers nemen Dendermonde in.
Ze komen dichter.

In Noord-Frankrijk proberen beide partijen elkaar nog steeds te overvleugelen tussen Arras en Lens.

In Oost-Pruisen gaat het weer beter met de Russen. Ze nemen Mariampol in.
Komt wellicht omdat Hindenburg een deel van zijn leger naar het zuiden gestuurd heeft om de Oostenrijkers te helpen.

In Bosnië zetten de Serviërs en Montenegrijnen hun opmars richting Sarajevo verder.

De Britten boeken een kleine overwinning op de Duitsers in Oost-Afrika in de buurt van Gazi.

In Kameroen gaat het ook goed voor de Britten. Samen met de Fransen hebben ze daar de Duitsers verdreven van de monding van de Wouri. De Duitsers zijn het binnenland in getrokken.
En tezelfdertijd tijd werden een tiental kleinere Duitse boten veroverd. Deze waren een netwerk van mijnen aan het uitzetten.


1 oktober 1914

Rond Antwerpen is het fort van Walem kapotgeschoten en heeft de bezetting zich overgegeven. De forten van Sint-Kathelijne-Waver en Koningshooikt liggen onder zwaar vuur, evenals de versterkingen bij Bosbeek en Dorpsveld. De vijand probeert een doorgang te forceren via het zuiden.

Rond Verdun lukt het de Duitsers niet om de Maas over te steken. De Fransen vernietigen de brug over de stroom bij Saint-Mihiel.

Ook rond Roye lukt het de Duitsers niet om door de Franse linies te breken.
Een ander onderdeel van het Duitse leger probeert opnieuw de Franse linies te overvleugelen. Ze stoten daarbij nabij Douai op het Franse leger dat hetzelfde probeert. Ze slagen erin de Fransen te stoppen en terug te drijven richting Arras en Lens.
Da's hier maar 60 km vandaan. En Antwerpen ligt op zo'n 100 km. De oorlog komt dichterbij.

De Engelsen zijn ook in beweging gekomen. Ze verlaten de Aisne en komen ook richting het noordwesten.

In  Oost-Pruisen kunnen de Russen Augustuvo heroveren en beginnen de Duitsers terug te drijven.

En de Turken leunen wat dichter aan bij de Duitsers en sluiten de Dardanellen voor alle scheepvaart.


zaterdag 4 oktober 2014

30 september 1914

De eerste granaten vallen op het fort van Lier. 's Morgens werd er eerst nog wat geschoten met kleinere kanonnen om de afstand in te schatten. Vanaf de middag doet Dikke Bertha weer haar werk. Tussen 12:20 en 19:00 uur slaat om de 6 minuten een projectiel in. Het fort wordt 57 keer geraakt.

In Noord-Frankrijk verplaatsen de gevechten zich langzamerhand naar het noorden. De Fransen nemen Rijsel opnieuw in en intussen maken ze een nieuw leger klaar rond Amiens en Lens.

In Polen loopt het offensief van de Duitsers rond Kyeltsi vast. De troepen graven zich in.
Richting Warschau lukt wel nog, zij het mondjesmaat.

29 september 1914

De Duitse Dikke Bertha's zijn opgesteld. Ze hebben goed gerekend waar ze die moesten zetten. De salvo's van onze batterijen komen 80 meter te kort....
Met hun kleinere kanonnen zoeken de Duitsers nu de juiste afstand tot onze forten. Morgen gaan ze dan wellicht echt beginnen schieten.

Bij de Albert sterven de gevechten nu helemaal uit.

En in Polen moeten de Duitsers zich reppen. Generaal Hindenburg heeft in allerijl zijn troepen uit Oost-Pruisen verplaatst om de Russische opmars tegen te houden. Rond Warschau kom het tot een treffen.
28 september 1914

Nog meer slecht nieuws voor de vesting Antwerpen. De Dikke Bertha's die onze forten in Luik en Namen kapot geschoten hebben, worden gemeld in Aarschot. Dat ziet er niet goed uit.

Bij de Albert wordt nog steeds hevig gevochten, ze geven niet op.


27 september 1914

Oei, deze keer zijn onze jongens te ver gegaan vrees ik. De Duitsers zijn onze speldenprikken beu en zijn blijkbaar van plan om komaf te maken met die lastigaards. Ze gaan in de aanval en verdrijven onze mannen van uit Buggenhout. En ook Mechelen zou in hun handen gevallen zijn.

Ook aan de rivier Albert in Noord-Frankrijk proberen beide partijen elkaar nog steeds te overvleugelen.
Maar langs de Aisne graven ze zich beide in. Er ligt nu een frontlinie van Zwitserland tot pakweg Reims waar de tegenstanders elkaar alleen maar beloeren.

In Galicië gaat het nog steeds goed voor onze Russische vrienden. Ze rukken verder op richting Krakau en de passen van de Karpathen. Eenmaal daarover, dan ligt het centrum van Oostenrijk-Hongarije voor hen open. En van Krakau naar Berlijn is ook zo ver niet.


vrijdag 3 oktober 2014

26 september 1914

Langs de Aisne lijken de gevechten te stoppen. Geen van beide partijen kan daar door de andere zijn linies breken.
Ook over de Maas raken de Duitsers niet, alhoewel ze dat al een tijdje proberen.
En langs de andere kant van het Noord-Franse front zijn er nog steeds hevige gevechten tussen de Oise en den Somme. De Fransen zijn op te veel tegenstand gestoten en moeten terugtrekken achter de rivier Albert. Daar wachten ze op hun nieuwe Tiende leger om gezamenlijk opnieuw te kunnen aanvallen.

En in België is er ook weer actie. Op vraag van onze bondgenoten gaan onze jongens voor de derde keer in het offensief. Er wordt een kleine vooruitgang geboekt, maar de vijand kan daardoor zijn troepen niet naar Noord-Frankrijk sturen.

Voor de Engelsen zijn er versterkingen onderweg. Van ver, hun Indische troepen zijn via het Suez-kanaal gevaren en zijn nu aan het landen in Marseille.

In Oost-Pruisen proberen de Duitse troepen over de rivier de Niemen te raken. Ze hebben de Russen erover gejaagd, en die liggen daar nu ingegraven.
Enige dagen geleden zijn ze begonnen om Osovyets te belegeren, maar tot heden zonder succes.

En iets verder, in Galicië, nemen de Russen nu Rzesnov in.

En nog verder weg, in Tsing Tao, hebben de gecombineerde Brits-Japanse troepen een klein succesje. de Duitsers moeten hun voorposten verlaten en hergroeperen in hun binnenste verdedigingslinie

En nog eens langs de andere kant van de wereld, bij Sandfontein in Zuid-Afrika gat het minder goed voor de Britten.
Na een lange dagmars dachten ze te kunnen rusten bij de bronnen van Sandfontein. Na water ingeslagen te hebben werden ze aangevallen door Duitse soldaten met machinegeweren. Daar konden ze niet tegen op en zijn teruggetrokken naar een kopje in de buurt. Na een artillerie-duel trokken de Britten aan het kortste eind en konden de Duitsers hun kanonnen dichterbij brengen. De Britten moesten zich overgeven.
Naar verluid zijn beide partijen, na de overgave, als de weerlicht naar de bronnen gespurt om hun dorst te lessen.



woensdag 1 oktober 2014

25 september 1914

Reims wordt opnieuw gebombardeerd. De Duitsers hebben iets tegen kunst.
Noyon en Lassigny zijn heroverd door de Fransen. De Duitsers nemen Camp-des Romains en St. Michel-sur-Meuse.

Het Franse tweede leger is vertrekkende vanuit Amiens opgetrokken naar het Oosten in een nieuwe poging om rond het Duitse front te raken.
Maar het Duitse Zesde leger heeft ook een plan. Zij willen westwaarts door te stoten naar de kanaalhavens. Op die manier kunnen ze de industrie van Noord-Frankijk isoleren. En dan zouden wij er ook alleen voor staan.
Het hoeft niet gezegd dat beide legers elkaar tegenkomen en ze gaan er fors tegenaan.

In Oost-Pruisen zijn de Russen nu volledig over de Niemen gedreven en leggen daar een verdedigingslijn aan.
De bevelhebber van de Duitsers daar, generaal Hindenburg, is intussen aangesteld als bevelhebber van een Duits-Oostenrijkse legerkorps om offensieven uit te voeren in Polen en Galicië. Door de opmars van de Russen in Galicië vrezen de Duitsers, terecht, dat de Russen zullen afdraaien en richting Berlijn zullen oprukken.


24 september 1914

Vandaag wordt er blijkbaar niet gevochten in Noord-Frankrijk. Enkel Péronne wordt bezet door de Duitsers.

In Galicië zijn de Russen tot aan de vestingsstad Przemzyl geraakt en beginnen de belegering.

In het verre China zijn er 1500 Britten geland nabij Laoshun. Die waren vertrokken vanuit de Chinese stad Tientsin. Samen met de 23.000 Jappen zullen ze proberen de 3.650 Duitsers uit Tsing Tao te verjagen.

En in Kaiser Wilhelm's Land ofte Duits Nieuw-Guinea, hebben de Australiers nu ook de stad Friedrich Wilhelm bezet.


23 september 1914

De gevechten in Noord-Frankrijk verplaatsen zich naar de streek van de Oise. De Fransen proberen rond de Duitsers te draaien.

In de Balkan zit er toch nog beweging in. De Serviërs en Montenegrijnen rukken op naar Sarajevo, waar het allemaal begon.