21 maart 1918
Vanmorgen om 20 voor 5 begon het Duitse bombardement. Deze keer niet in ons Vlaanderenland, maar wel in de ruime omgeving van Saint-Quentin, het oude slagveld van de Somme. Niet minder dan 6.473 Duitse kanonnen en 3.532 mortieren braken hun dodelijke lading, inclussief gasgranaten, uit over de Britse en Franse troepen daar. En dat over een front van bijna 60 kilometer. De eerste linies van krijgen het gas over zich. Vooral de machinegeweerposten en artillerieplaatsen worden geviseerd. Andere kanonnen beschieten de achterhoede zodat het moeilijk is om versterkingen en bevoorrading aan te voeren.
De Duitsers hebben geleerd van hun offensief bij Riga vorig jaar. De artillerie richt zich naast de machinegeweerposten en artillerie ook op de hoofdkwartieren, communicatie en spoorwegen. Alles om de reactie van de geallieerde te vertragen. Na een kort bombardement (amper 5 uur) komt de Duitse infanterie, de stoottroepen, in actie. In kleine groepen omzeilen die de zwaarst verdedigde posities en richten zich meer naar de achterhoede. Zodoende zijn die posities afgesneden van de rest van het leger en kunnen die opgerold worden door de rest van de Duitse soldaten.
Dat alles gebeurd in de dichte mist die de vijand lijkt te helpen. De Britten zijn in de war en er ontstaan hier en daar gaten in de verdediging. Nochtans heeft enkele het Duitse 18° leger het gewenste succes en kan doorbreken.
Op het einde van de dag hebben beide partijen zware verliezen geleden, 40.000 Duitsers en bijna evenveel geallieerden. Hoewel de doelen niet bereikt zijn, is de terreinwinst toch impressionant.
255 km², en dat is in 1 dag meer dan de Britten konden innemen tijdens het Somme-offensief van 141 dagen. Er komt eindelijk beweging in de patstelling, maar 't gaat niet de goede kant uit.
Naast deze aanval aan de Somme, zijn er ook stevige acties in Artesië en in de Champagne. Die houden ook de nodige troepen vast.
Ook op zee is er actie. Duinkerke wordt gebombardeerd door Duitse destroyers, die op hun beurt aangevallen worden door de Britten.
En ook Oostende krijgt een lading over zich heen, maar dan wel Britse granaten.
En in de lucht is er, ondanks de mist, toch ook actie. 720 Duitse toestellen nemen het op tegen 579 Britse.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten