dinsdag 30 september 2014

22 september 1914

Het is stil in Frankrijk. De omtrekkende beweging van beide kanten is niet gelukt en ze lijken zich te bezinnen wat er nu moet gebeuren.

De Engelse vliegers laten van zich horen en bombarderen Düsseldorf.

In Galicië zijn de Russen nu bijna aan de vesting van Przemysl.

In Zuid-Afrika hebben ze een nieuwe bevelhebber. Generaal Botha, de eerste minister van Zuid-Afrika, neemt na het ontslag van Generaal Beyers, zelf het commando over.

De Emden heeft ook weer van zich laten horen. De oorlogsbodem beschiet de olie-installaties van Madras.

In de Stille oceaan zijn de SMS Scharnhorst en SMS Gneisenau actief. Zij beschieten Papeete op Tahiti.

En nog Duitse vlootactiviteiten. Een van hun duikboten heeft niet minder dan drie kruisers getorpedeerd.
Eerst was de HMS Aboukir het slachtoffer. Haar zusterschepen dachten dat het schip op een mijn gelopen was en boden hulp, en keken dus niet uit. Dat werd hen fataal, want ook zijn kregen torpedo's binnen. Binnen twee uur waren de drie schepen gezonken.




21 september 1914

De Fransen hebben Noyon heroverd en rukken nu verder op westwaarts naar Lassigny. Ze doen dat in een poging om rond het Duitse leger te raken.

Langs de ander kant van het het front aan de Aisne proberen de Duitsers hetzelfde manoeuver en vallen Troyon aan.

In Oost-Pruisen zijn de Russen teruggedreven tot achter de rivier Niemen.
Maar in Galicië rukken ze verder op. Vandaag namen ze Jaroslau in.


20 september 1914

De Hunnen doen het weer. Na het bombardement van Leuven, schieten ze nu op andere historische gebouwen. De kathedraal van Reims wordt zwaar geraakt.

De Russen moeten Augustovo verlaten en trekken verder terug uit Oost-Pruisen.

Wat verder naar het zuiden, in de Balkan, is het vandaag een rustige dag. Beide partijen komen op adem.

En de Royal Navy boekt een nieuwe nederlaag. Hun kruiser HMS Pegasus wordt gekelderd door de Duitse kruiser Königsberg in de haven van Zanzibar. De Pegasus was daar aangemeerd om herstellingen te laten uitvoeren. Ze had geen schijn van kans omdat de kanonnen van de Königsberg verder konden schieten.



19 september 1914

De Duitse opmars in de buurt van het bos van Argonne gaat verder. Dat ligt in de buurt van Verdun en ze proberen daar door te breken zodat ze de Franse legers aan de Aisne in de rug kunnen aanvallen.
Toch raar dat Duitsland en Frankrijk zo vechten in Verdun om de andere te verslaan. Zo'n dikke 1000 jaar geleden, in 843, werden met het Verdrag van Verdun de beide landen eigenlijk geschapen. En na al die tijd willen ze elkaar door.

In Engeland staat de admiraal Troubridge voor de krijgsraad. Hij is de admiraal die begin vorige maand de Duitse schepen 'Goeben' en 'Breslau' heeft laten ontsnappen naar Turkije. De schepen zijn door de Duitsers overgedragen naar de Turken, inclussief bemanning. Dat, en het feit dat Engeland twee Turkse schepen in aanbouw op Engelse werven heeft geconfisceerd, zorgt er voor dat de stemming in Turkije uitermate pro-Duits geworden is.
En een Turkije in het Duitse kamp wil zeggen dat er geen bevoorrading van Rusland (of van Rusland) meer mogelijk is via de Middellandse Zee.

maandag 29 september 2014

18 september 1914

Noyon en Reims liggen nu onder zwaar vuur. Het front is nog niet gestabiliseerd.

In Galicië nemen de Russen Sandomierz in.

En ook de Engelsen boeken een 'Grote' overwinning. In Duits Zuid-West Afrika nemen ze Luderitz Bay in. Dat hadden die Duitsers al meer dan een maand, sinds 10 augustus verlaten...


17 september 1914

Er wordt nog altijd hevig gevochten rond Soissons. Beide kanten proberen er nog een doorbraak te forceren.

Nadat de Oosterijkers terug naar af zijn in de Balkan, is het nu de beurt aan de Serviërs. Zij trekken zich terug in Syrmië en verlaten Semlin. Met uitzondering van een paar schermutselingen lijkt de strijd daar gepauzeerd te zijn.

Langs de andere kant van de wereld geven de Duitse troepen in Duits-Nieuw-Guinea zich over aan de Australiërs. Daar zijn ze klaar met vechten.

In Zuidelijk-Afrika voeren de Duitsers een raid uit op Nakob.
Nog in Zuid-Afrika wordt de boerengeneraal Beyers ontheven van zijn commando. Hij heeft het in het verleden nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij tegen een aanval op Duits Zuid-west Afrika was.




16 september 1914

Zo te zien geven de Fransen het op. Ze raken niet door de Duitse linies aan de Aisne.
We hebben intussen wel vernomen dat de Duitse generaal Von Moltke, die verantwoordelijk was voor het leger dat door ons land getrokken is en nu aan de Aisne ingegraven zit, ontslag genomen heeft. Genomen of gekregen ?

De Duitse troepen zijn gezien in Valenciennes. Die beginnen weer onze kant uit te komen.

De Russen trekken op naar Przemysl, een versterkte stad in Galicië


15 september 1914

De Franse aanval over de Aisne wordt gecounterd door de Duitsers. Die beginnen op hun beurt opnieuw met het beschieten van Soissons. Het lijkt er op dat we onze kans verkeken hebben om de Hunnen snel te verslaan.
Temeer daar ze nu weer langzaam aan het oprukken zijn richting Argonne. En ook Arras is opnieuw in Duitse handen.

Aan de andere kant van hun land, in Oost-Pruisen staken de Russen hun terugtocht en confronteren hun tegenstander rond Niemen. Ze hebben intussen wel alweer 125.000 soldaten kwijt en de helft van hun materieel.
In Galicië drijven ze de Oostenrijkers wel verder achteruit en nemen Czernowitz in.

En ook in de Balkan moeten de Oostenrijkers wijken. De Serviërs jagen ze weer de Drina over. Hun tweede poging om Servië te verslaan is daarmee verijdeld.

woensdag 24 september 2014

14 september 1914

De Fransen zijn de Aisne nabij Vailly-sur-Aisne overgestoken en gaan in de aanval op de Duitse stellingen.
Deze liggen echter een eindje voorbij de rivier op een helling. De Fransen moeten bijgevolg over open terrein oprukken. En de Duitse mitrailleurs doen hun werk.
Golf na golf van de aanvallers wordt afgeslagen.

Aan het oostfront zijn het niet de Oostenrijkers die de San oversteken, maar de Russen. En die drijven de verslagen Oostenrijkers verder terug.
Ook in Bosnië gaat het slecht voor de Oostenrijkers. De Serviërs nemen Vishegrad in.

In Zuid-Afrika worden de Duitsers verrast bij Raman's Drift.

En ergens op de oceaan tussen Afrika en Zuid-Amerika komt het tussen een zeeslag tussen twee omgebouwde vrachtschepen, de Duitse SMS Cap Trafalgar en de Britse HMS Carmania. Het Duitse schip kan enkele raken klappen uitdelen aan de Carmania, die er na een tijdje maar kreupel bij ligt. Maar de Cap Trafalgar heeft wel een treffer moeten incasseren die verschillende van haar waterdicht compartimenten vernielde. Daardoor moet de bemanning van de Cap Trafalgar het schip verlaten en verliest de Duitse marine alweer een zeeslag.




13 september 1914

Onze dappere troepen hebben Leuven herovert en proberen op te dringen naar Brussel.
De Duitsers laten dit niet gebeuren en trekken troepen terug van hun zuidelijk front. Troepen die daar broodnodig zijn. Ze slagen er er dan wel in om onze jongens terug te drijven tot de lijn Aarschot - Mechelen, maar kunnen ook niet ingezet worden tegen de Fransen en de Engelsen.

Die hebben Soissons heroverd en zijn de Aisne overgestoken.
Ook Amiens is opnieuw in Franse handen.

In Oost-Pruisen kunnen de Russische legers eindelijk stoppen met terugtrekken en gaan in de tegenaanval op de Duitse achtervolgende legers. Ze verslaan ze bij Sredniki en Niemen.

De Duitsers zijn precies overal in het nauw gedreven, 't zal ze leren.

Hun bondgenoten, de Oostenrijkers, zijn nog steeds slaags met de Serviërs. Hun ene leger probeert nog altijd Servië binnen te dringen, terwijl een andere probeert de verhinderen dat de Serviërs hun grondgebied binnendringen. Precies een Weense Wals.

De Jappen rukken ook nog verder op richting Tsing-Tau en bezetten het spoorwegstation van Kiao-Chau aan de rand van de de enclave.

En de Australiërs veroveren de Bougainville op de Duitsers in de strijd rond Nieuw Guinea.

En nog tegenslagen voor Duitsland. Hun Kruiser Hela wordt getorpedeerd door een Britse onderzeeër.



dinsdag 23 september 2014

12 september 1914

De Duitse terugtocht eindigt achter de rivier De Aisne. Een nieuw Duits leger kan het gat tussen de twee andere dichten en houdt de Engelsen en de Fransen tegen.
De linies liggen nu ongeveer van Compiègne en Soissons ten noorden van Reims en zo verder naar Verdun.
Het Duitse aanvalsplan ligt in duigen en ze kunnen een snelle overwinning vergeten. Meer nog, ze moeten nu zelf zien te overleven.

De Fransen heroveren Luneville, maar kunnen de Duitse terugtocht niet verder uitbuiten.

Ons eigen leger gaat een tweede keer in de tegenaanval vanuit Antwerpen. De Duitsers zijn daardoor serieus gehinderd.

De Oostenrijkers moeten Grodek prijs geven. De totale afgang voor hen daar.
Iets meer naar het westen proberen ze wel de rivier de San over te steken. Wellicht om de druk op hun andere troepen wat te verlichten.
Maar ook in het zuiden gaat het slecht voor de Oostenrijkers. Daar verliezen ze Jarak aan de Serviërs.

In Oost-Afrika zijn de Duitsers inderdaad ook weer op de run nadat ze klop gekregen hebben bij Kisi.





donderdag 11 september 2014

11 september 1914

De Duitsers zijn bijna bij de Aisne. Het lijkt er verward aan toe te gaan. De Fransen kunnen jammer genoeg niet volgen, want nu zijn de Duitsers op hun beurt te pakken.

Ook de Oostenrijkers moeten steeds meer wijken voor de Russen. De Russen zijn in de achervolging in de omgeving van Grodek.
En de Oostenrijkse aanval in Servië stuit op fel verzet.

En als toemaatje vallen de Australiërs binnen op de eilanden van de Bismarck Archipel, ergens in de buurt van Nieuw Guinea.

Allez, als het een beetje mee zit, dan is de oorlog spoedig gedaan nu de aanvallers overal op de loop zijn.


woensdag 10 september 2014

10 september 1914

De Duitsers trekken zich verder terug en laten wat afstand tussen hen en de Fransen. Die kunnen precies niet volgen.

In Galicië worden de laatste Oostenrijkse troepen nu ook de Karpaten in gejaagd. Totale afgang voor de Oostenrijks-Hongaarse troepen daar.
De Serviërs doen verder en veroveren Semlin.

In Oost-Afrika vallen de Duitsers nu Kisi aan. Weer een nieuwe hit. Morgen de run ?

In de baai van Bengalen duikt een Duitse raider op. De SMS Emden. Die was gestationeerd in Tsingtao, maar gezien de Jappen daar aanvallen, is het oorlogsbodem uitgevaren.


dinsdag 9 september 2014

9 september 1914

Het Franse Vijfde leger en de Britten trekken verder het gat tussen de twee Duitse legers in.
De Duitse generaals beginnen hun netelige situatie in te zien. Het Tweede leger trekt zich wat achteruit, maar daardoor groeit het gat wel met het Eerste leger.
Dat moet dan ook achteruit alhoewel het zelf aan de winnende hand was.
Ook links van het Tweede Duitse moeten de troepen achteruit.

In Oost-Pruisen zijn de Duitse troepen die vorige week een volledig Russisch leger vernietigden nu verplaatst meer naar het noorden. Daar proberen ze het eerste Russische leger tegen te houden. Dat komt nog steeds langzaam aan uit het oosten opgerukt.

In het Zuiden trekken de Serviërs verder Syrmia binnen en bezetten Dech.
En Montenegro mengt zich ook in de debatten en valt Bosnië binnen.





8 september 1914

Het Duitse Eerste leger heeft bijna de slag tegen het nieuwe Franse leger gewonnen. De in taxi's aangevoerde soldaten verhinderen dat voorlopig.

Het Franse Vijfde leger trekt het gat tussen de Duitse legers in en valt de flank van het Tweede Duitse aan. Dat kan op zijn beurt de aanval van generaal Foch weerstaan en dringt hem terug.

De Fransen vallen ook Nancy aan, maar slagen niet in het te nemen.

In Galicië lukt het maar niet voor de Oostenrijkers. Ze moeten Mikolajow prijs geven.

Ook tegenslag voor de Engelsen. Ze verliezen hun schip 'RMS Oceanic' dat op aan de grond loopt op een van de Shetland eilanden


7 september 1914

Een huzarenstukje van de Fransen. Hun nieuw leger dreigt ook al aan het kortste eindje te trekken. Maar in Parijs zelf hebben ze nog wat reserves. En ze hebben daar veel taxi's en busjes.
De reserves worden met taxi's naar het front gevoerd.
De Duitsers trekken troepen terug om het opkomende Franse Zesde leger terug te drijven. Daardoor is de ruimte tussen hun legers maar zeer dun bezaaid.

Het leger van Generaal Foch gaat in de aanval richting Châlons.

In Galicië worden de Oostenrijkers door de Russische cavalerie de Karpaten in gejaagd.
In het zuiden gaan de Oostenrijkers wel voor de tweede keer in de aanval en steken de rivier Drina over bij hun invasie van Servië.

En in Oost-Afrika trekken de Duitsers zich alweer terug. Het was daar alleen maar een hit and run.


zondag 7 september 2014

6 september 1914

De Duitse generaal heeft het door en versterkt zijn rechterflank tegen het aanvallende Franse Zesde. Ze kunnen de aanval afweren en gaan in de tegenaanval.
Maar ook de Engelsen en de Fransen gaan in de aanval.
Een ander Duits leger dringt door tot in Provins waar ze tegengehouden worden door het leger van de Franse generaal Foch.
En ook verder naar het oosten wordt de Duitse opmars tegengehouden nabij Verdun en bij Jezanville.

De Oostenrijkerse legers worden niet tegengehouden, ze worden teruggedreven. Bij Krasnotov wordt een van hun legers nagenoeg verslagen.
En in het zuiden gaan de Serviërs in de aanval en vallen Symria binnen. Ze kunnen maar ternauwernood gestopt worden bij Mitrovitsa.

In Cameroon trekken de Britten zich terug bij Nsanakong.




5 september 1914

Eindelijk. De Britten en de Fransen stoppen met achteruit trekken.

En de Fransen hebben nog een verrassing voor het uitgespreide eerste leger. Ze hebben een nieuw leger gevormd, het Zesde. En dat trekt oostwaarts iets boven Parijs, recht in de flank van het Eerste Duitse. Dat kan enkel door zich zeer fel te verdedigen een omsingeling vermijden. De Duitse bevelhebbers hebben niet door dat dit een nieuw leger is en trekken verder naar het zuiden, naar de Engelsen.

Wat verder naar het oosten kan het Tweede Duitse leger verder oprukken en bezet Reims.

Voor de Oostenrijkers is de bodem van de kelk nog niet bereikt. De Russen trekken nu in de aanval in Galicië en drijven hen de Karpaten in.

In Duits Oost-Afrika gaan de Duitsers in de aanval. Ze vallen binnen in de Britse Noordrhodesische stad Abercorn.

Ergens in de wateren rond Edinburgh verliezen de Engelsen nog een schip. De kruiser HMS Pathfinder wordt getorpedeerd door een Duitse U-boot. Dat is een primeur. Nog nooit werd een schip gezonken door het nieuwe soort torpedo dat laatst in gebruik werd genomen.

En nog een primeur. De Jappen hebben Tsingtao gebombardeerd met een vliegtuig dat opgestegen is van een schip ! Hoe doen die dat ?



vrijdag 5 september 2014

4 september 1914

De Duitse troepen die in ons land liggen, laten nog eens van zich horen. Ze doen een poging om bij Dendermonde de Belgische linies te doorbreken. Ze gaan alweer brutaal te  keer en gijzelen burgers. Die laten ze dan voor hun troepen optrekken tegen onze soldaten...
We houden ondanks dat wel stand, en de Duitsers koelen hun woede op de stad. Nadat ze vertrokken zijn blijft er van Dendermonde niet veel meer over.

Het Duitse eerste leger heeft nu heel duidelijk een linkse bocht genomen en stoomt door richting oosten van Parijs.

De Russen zijn blijkbaar van plan om in Galicië te blijven. Ze richten er al een regering op.

3 september 1914

De Duitsers zijn over de Marne. Zowat de laatste natuurlijke hindernis voor Parijs.
Ze zijn wel wat dunnetjes verspreid geloof ik. Ze verlaten Rijsel omdat die troepen dringender nodig zijn op de flanken.

Het is hoog tijd dat onze vrienden iets doen, of Frankrijk zal alweer een oorlog verliezen tegen de Duitsers. Maar dan gaan wij ook in de brokken delen vrees ik. Het Duitse plan was een overwinning in 6 weken, en we zijn nu 5 weken ver. Ze zijn aardig op schema zo te zien.

De Engelse Navy meld het verlies van de HMS Speedy, een torpedoboot. Die was op patrouille in de Engelse wateren rond de monding van de Humber toen die op een mijn liep. De Duitsers kunnen dus mijnen leggen in de achtertuin van de Engelsen...

De Oostenrijkers vergaat het niet goed. Ze verliezen Lemberg in Galicië, een belangrijke stad daar. De Russen hebben een rijke oorlogsbuit en daarbovenop nemen ze 100.000 krijgsgevangenen.


dinsdag 2 september 2014

2 september 1914

Antwerpen werd vandaag gebombardeerd vanuit een zeppelin. Het luchtschip dropte een drietal bommen in de hoop onze koning en zijn generale staf te treffen.
't Was er naast.
Maar in Mechelen is het er op. De stad komt onder Duits vuur te liggen.

Ons vierde leger, dat rond Namen lag, is nu ook aangekomen in de vesting Antwerpen.

Voor de Oostenrijkers gaat het helemaal niet goed. Hun Derde en Vierde leger moeten nu ook Lemberg verlaten en zijn al terug waar ze waren voor ze aanvielen, en zelfs al verder geloof ik.
En ook hun Eerste leger kan niet meer oprukken. Ze worden tegengehouden voor Lyublin.

In het Verre Oosten gaan de Jappen tot actie over. Ze landen in het Chinese Shandong en omsingelen zo de Duitse vesting bij Tsingtao.

En in het Nabije Frankrijk verkast de Franse regering van Parijs naar Bordeaux. De Duitsers komen wat te dicht bij de hoofdstad.
De Engelse troepen liggen nu tussen Chantilly en Nanteuil. En da's al heel dicht bij Parijs.





maandag 1 september 2014

1 september 1914

De Franse Linies zijn alweer doorbroken, de Duitsers bezetten Soissons. Iets voorbij Soissons worden ze tegengehouden door de Britten. Die doen toch ook nog mee.

De Russen in Oost-Pruisen trekken zich nog steeds terug, die in Galicië rukken verder op.
En om een of andere reden hernoemen de Russen hun hoofdstad. Die noemt nu Petrograd en niet meer Sint-Petersburg.


31 augustus 1914

De Fransen zijn teruggetrokken tot op de lijn Soissons - Reims - Verdun. De Engelsen liggen daar ergens tussenin. Daarna gaan de linies naar het zuiden naar Nancy en verder weg. Hier en daar proberen ze de opmars te stuiten maar slagen daar niet echt in.

Het Duitse eerste leger is aan het afdraaien. Ze waren op weg om ten oosten van Parijs te manoeuvreren, maar zijn nu naar het oosten afgedraaid ter ondersteuning van de rechterflank van het tweede leger. Er zit toch geen leger tussen henzelf en de Atlantische oceaan, denken ze...

In Oost-Pruisen heeft de Russische generaal van het omcirkelde leger, Samsonov, zelfmoord gepleegd. Zijn collega met het andere leger, kan na de vernietiging van diens leger, niets anders dan terugtrekken.

Bij de Oostenrijkers hebben de Russen meer succes. Ze stoppen de Oostenrijkse aanval.