vrijdag 29 juli 2016

7 juli 1916

Bij de Somme voert de Britse 38° Divisie een aanval uit op het bos van Mametz. Maar de aanval wordt afgeslagen. Ze slagen er wel in om de 'Leipzig Redoubt' op het plateau van Thiepval, in te nemen. Het dorpje Contalmaison wordt ingenomen, maar 's avonds zijn ze het weer kwijt.


De Italianen rukken nog wat verder op tussen Brenta en Adige.

In Galicië zijn het voor een keer de Oostenrijkers die de Duitsers moeten beschermen. Die vluchten voor het oprukkende Russische leger van generaal Lechitski.
Ondertussen stuurt Hindenburg bij von Falkenhayn er op aan om het volledige commando aan het Oostfront , Duitsers en Oostenrijkers, onder èèn persoon te plaatsen. En hij zal wel die persoon zijn dan zekers ?

In Oost-Afrika bezetten 500 Indische soldaten het spoorweg-eindstation van Usambara.


donderdag 28 juli 2016

5 juli 1916

Aan de Somme vallen de Britten de Duitse stellingen die ze Hoefijzer-loopgraven noemen, aan.
De Duitsers zijn rustig daar vandaag, maar zijn blijkbaar hun krachten aan het verzamelen in het bos van Mametz. Ze slagen er wel in om het gisteren verloren Estrée opnieuw te veroveren.
De Fransen winnen bij Hem en kunnen een tegenaanval bij Belloy-en-Santerre afslaan.

Bij Verdun worden ook de Duitse aanvallen op Avocourt en heuvel 304 afgeslagen.

Op beide fronten in het Oosten blijven de Russen oprukken.

In Servië en Montenegro is er een verzetsbeweging ontstaan. Die verschuilen zich in de onhergbergzame bergen. De Oostenrijkers zijn daar wat verzwakt, wellicht doordat ze te veel troepen naar het oosten moeten sturen. Daar maken de verzetsstrijders nu gebruik van en komen in actie.

De duikbootcampagne in de Noordzee is blijkbaar al begonnen. 36 Vissersschepen worden tot zinken gebracht.
En een andere duikboot, de U39, brengt een kleine Duitse eenheid en munitie aan land in Noord-Afrika. Zij moeten daar de Senussi ondersteunen in hun opstand tegen de Britten.


4 juli 1916

Er woedt een zomerstorm over het noorden van Frankrijk. Alle acties zijn dan ook normaal gezien ondergeschikt aan het weer, maar daar hebben de diverse bevelhebbers geen oor naar.
Aan de Somme nemen de Britten het bos van Bernafay in, ten oosten van Montauban. Ze voeren luchtaanvallen uit op Komen, St.-Quentin en Combles.
De Fransen heroveren Estrées, Belloy-en-Santerre, en de boerderij van Sormont. Ze naderen vanuit Curlu naar Hem.

Bij Verdun nemen de Duitsers nu weer Thiamont in. Dat is al ontelbare keren van bezetter gewijzigd.

Aan het Oostfront wordt er nu gestreden op een tweetal grote plaatsen. Bij Baronovichi gaat het Vierde Russische leger in de aanval tegen de Oostenrijkers. Daarbij zetten ze 26 divisies in en 1.000 kanonnen). De Oostenrijkse linies liggen sinds eergisteren onder artillerievuur en worden vandaag gemakkelijk ingenomen.
Bij Pripet lanceert generaal Brusilov zijn tweede aanval. Zijn Derde Leger steekt de rivier Styr over tussen Kolki en Rafalovka. Ze dringen de vijand terug tot aan de volgende rivier, de Stokhod.

De Italianen zetten hun trage opmars richting Trentino verder.

De Roemenen stellen hun voorwaarden om aan de oorlog deel te nemen. De belangrijkste daarvan is dat de geallieerden een offensief tegen de Bulgaren starten vanuit hun posities bij Saloniki.

De kruisers 'Goeben' en 'Breslau' zijn weer actief. Ze bombarderen de kuststeden Tuapse en Lazarevkoye aan de Zwarte Zee. Ze slagen er eveneens in om de stoomboot 'Kniaz Obolensky' tot zinken te brengen.

Admiraal Scheer dient zijn rapport in na de slag bij Jutland. Hij schrijft daar onder andere in dat de eindoverwinning alleen kan bereikt worden door de duikboten de commerciële vloot van de Britten de doen aanvallen.




woensdag 27 juli 2016

3 juli 1916

Bij de Somme komen de Britten toch nog wat vooruit. Ze veroveren Oviller-La Boiselle. De Negende Schotse divisie neemt het bos van Bernafay in
De Fransen heroveren dan weer het bos van Chapitre, Feuilleres, Buscourt, Flaucourt en Assevillers.

Bij Verdun slagen de Duitsers er in om de verdedingsposten van Damloup in te nemen. Maar tegen de avond zijn ze die al weer kwijt.

De Italianen hervormen hun Tweede Leger in het kader van een toekomstig offensief.

Er wordt met vuur gespeeld in Saloniki. Nu is het er nog betrekkelijk rustig. De Franse vliegers voeren bombardementen uit op de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Daar moet een reactie van komen.

De Britse vliegers voeren ook bombardementen uit. Op Cambrai en het station van Komen.


2 juli 1916

De vijand is helemaal niet verslagen bij de Somme. Integendeel, hij lanceert een tegenoffensief om het verloren Montauban te heroveren. De Britten kunnen dat gelukkig verhinderen. Bij Gommecourt ontruimen ze zelf een aantal veroverde loopgraven, ze zijn niet verdedigbaaar.
De Britse 17° divisie slaagt er vandaag in om Fricourt in te nemen. Hun 19° divisie voert intussen en verbeten strijd om La Boiselle.
De Fransen ondersteunen de rechterflank van de Britten en nemen een aantal plaatsen in, Curlu, Frise en de bossen van Mereaucourt en Herbecourt.

De Duitse linies zijn dan wel niet doorbroken, een eerste effect is er al wel. Generaal Von Falkenhayn geeft het bevel dat er twee divisies onttrokken worden aan het front bij Verdun om dat aan de Somme te versterken. Tevens moet ieder leger aan het Westelijk front één van zijn divisies afstaan om de troepen aan de Somme te versterken.

Een grote aanval bij Verdun zit er nu niet meer echt in.

Aan het Italiaanse front gaat het er nog eens fel aan toe. Naaste bitsige artillerieduels gaan ook de Oostenrijkse grondtroepen in de aanval. Meer bepaald vallen ze de Monte Pasubio aan. Ze worden er tegengehouden door de Italiaanse Volturno en Verona brigades.

Aan het Oostfront zijn het nog altijd de Russen die de dans leiden. Ze gaan in het offensief bij Smorgon en Baranovichi. Ze doorbreken daar de Duitse linies maar hebben er alweer geen vervolg op.
De Duitsers van hun kant zijn bezig met het front bij Lutsk op te rollen. Daar vertoont de Russische frontlinie een grote bult die langs drie kanten ingesloten is door de vijand, een salient.

Bij Saloniki komen de kanonnen van beide kanten in actie en voeren een artillerieduel.

In Armenië wordt er gestreden om Bayburt en Dumalidag.

In Oost-afrika maken onze jongens contact met de Britse troepen bij Nyamirembe.

De Russische kolonel Tatarinov bezoekt Roemenië in het kader van een militaire conventie. Die zal proberen de Roemenen over te halen om de oorlog in te gaan langs de kant van de Russen.


dinsdag 26 juli 2016

1 juli 1916

Aan het dagenlang artilleriebombardement aan de Somme komt een einde met een zeventienvoudige knal. In de voorbije maanden hebben Britse eenheden mijnen gegraven onder het voorzien slagveld. Enerzijds om de Duitse stelling te vernielen, anderzijds om een aantal artificiële verdedigingslinies te creëren voor hun aanvallende troepen.
De Britten weten uit de vele kleinere aanvallen van het voorbije jaar, dat de machinegeweren van de vijand best uitgeschakeld zijn voor er grondtroepen in het niemandsland gestuurd worden.
Daarvoor geloven ze in een uitgebreid bombardement. Dat moet de artillerienesten van de vijand vernielen. Daarnaast zou het bombardement ook de schuilplaatsen, loopgraven en prikkeldraad van de Duitsers vernietigen.
Maar de tegenslagen beginnen al doordat de Duitse inlichtingendiensten het precieze uur van de aanval te weten gekomen zijn. Daarnaast wordt er door de artillerie maar wat op los geschoten, er wordt met andere woorden bijna niet gemikt, en daar bovenop gaan minstens 30% van de granaten niet af...

De mijnen ontploffen dus om 7:28 u. Twee minuten later komen de eerste Britse soldaten uit de loopgraven over een front van 40 kilometer. Hun officieren hebben hun verzekerd dat de Duitsers niet in staat zijn om te vechten. Ze vallen aan in linies van 400 meter lang, met zijn 120 naast elkaar. Ze dragen elk een rugzak van 35 kg. Iedere minuut betreedt een nieuwe rij het slagveld. Ze rennen niet, maar gaan aan een maximum van 3km per uur op de Duitse loopgraven af. Waarom lopen als de vijand toch al dood is ?

Dan blijkt dat de Duitsers schuilkelders heel diep in de harde grond gegraven zijn en nagenoeg onbeschadigd. Even snel als het bombardement ophoudt, komen de soldaten aan de oppervlakte en bemannen hun posten. De machinegeweren zijn bijna onbeschadigd gezien de Britse artillerie vooral op de tweede loopgravengordel gericht was.

De resultaten zijn rampzalig. Het eerste uur werden 66.000 Britten het slagveld opgestuurd, daarvan worden er het eerste uur alleen 30.000 uitgeschakeld. Op het einde van de dag belopen de Britse verliezen bedrag 's avonds 19.240 doden, 35.493 gewonden, 2.152 vermisten en 585 krijgsgevangenen. Er werden 115.000 soldaten ingezet. Nog nooit in de geschiedenis hebben de Britten zo veel soldaten verloren in 1 dag. 50% van de ingezette troepen.


Onnodig te zeggen dat de objectieven voor die eerste dag absoluut niet gehaald werden. Er werd wel wat vooruitgang geboekt. De dorpen Montauban, Mametz, en Fricourt werden bevrijd. En daarnaast nog enkele Duitse versterkte posities. De eerste Duitse verdedingslinies is niet veroverd.

Vanaf nu gaan we hier wellicht de toer van Verdun op. Een aanhoudens heen en weer aanvallen en tegenaanvallen.

In de lucht hebben de geallieerden wel het overwicht, 185 Britse en 201 Franse vliegers nemen het daar op tegen 129 Duitse.

Intussen wordt er ook nog elders gevochten natuurlijk.
Aan het Oostfront zijn er neg geen 600.000 Duitse soldaten te velde. Ze slagen er wel in om in de buurt van Pripet enkele kilometers goed te maken richting Lutsk
In de Karpaten gaat het minder goed met de Oostenrijkers. De Russen rukken er op te noordwesten van Kolomea.

Aan het Italiaanse front zijn tot nu toe 524.760 Italiaanse soldaten actief geweest. Daarvan zijn er intussen 275.190 'ziek'. Er werden ook 800.000 rekruten onder de wapens geroepen.
De Italianen zijn momenteel bezig met een offensief in de Isonzo richting Sell.

En de Turken winnen eens een veldslag tegen de Russen. Ze heroveren Kermanshah.



30 juni 1916

Eindelijk nemen de Fransen Thiamont opnieuw in. Ze kunnen nu opnieuw van het dorp een versterkte positie maken.
Er vechten daar nu 65 Franse divisies tegen 47 Duitse. De Franse verliezen deze maand lopen op tot 67.000, de Duitse bedragen 51.567

Aan de Somme is het nog steeds slecht weer en gaat het immense bombardement verder.

De Duitse vloot wordt uitgebreid. Ze nemen hun grootste schip tot nu toe in ontvangst, de 'Bayern' heeft kanonnen van 15 inch. Haar zusterschip , de 'Baden' is nog in afwerking.

De Oostenrijkers verplaatsen hun troepen. Twee divisies van het Italiaanse front worden naar Galicië gestuurd. In Italië gaan men wellicht over tot verdediging vanuit de loopgraven.



29 juni 1916

Het is niet bij Verdun of aan de Somme dat de Duitsers in de problemen zitten vandaag. In de streek van de Champagne verliezen ze hun eerste twee loopgraven bij Tahure. Ze moeten stand houden vanuit de derde (en laatste ?) serie loopgraven.
Hun aanval bij Verdun op heuvel 304 wordt afgeslagen.

Een ook een Duitse aanval bij Vilnius raakt niet ver.

De Russen kunnen enkele Turkse stoomschepen tot zinken brengen in de Zwarte Zee.

De Oostenrijkse opperbevelhebber Franz Conrad von Hoetzendorf komt onder, figuurlijk, vuur te liggen.  De Oostenrijkse kroonraad vraagt meer uitleg over zijn acties. De laatste maand gaat het niet goed voor de Oostenrijkers. In Italië zijn ze bijna al hun veroveringen weer kwijt en aan het Oostfront lijken ze enkel stand te houden met de hulp van hun Duitse bondgenoten.


28 juni 1916

Er wordt nog steeds hevig gevochten om heuvel 321 en Fleury. De Duitse aanval ten noordoosten van Thiamont wordt afgeslagen. Ook de Fransen proberen een aanval, op heuvel 329 en Thiamont, en ook die wordt afgeslagen.

Intussen wordt het bombardement aan de Somme een paar dagen verlengd. Het regent er zo fel dat er van een aanval geen sprake kan zijn.
De kanonnen moeten dan maar wat spaarzamer zijn op hun munitie.
Een nieuwe poging wordt gepland voor 1 juli.

De Italianen doen het goed aan hun front. Ze hebben al bijna de helft van het verloren terrein weer goedgemaakt. Hun cavalerie komt al tot bij Pedescala.
De Oostenrijkers voeren wel nog een aanval uit, de eerste gasaanval aan dat front. En dat dan nog 's nachts terwijl de Italiaanse troepen liggen te slapen. Er vallen 6.600 slachtoffers. De daaropvolgende Oostenrijkse aanval verloopt niet vlot, ook al omdat de Italiaanse reserves vlug ter plaatse zijn.
De wind is ook wat gedraaid en de dodelijke gassen trekken ook over de Oostenrijkse troepen. Die druipen weer af met zelf ook bij 2.000 verliezen.

Ook aan de andere kant van hun front krijgen de Oostenrijkers serieus op hun donder. Ten oosten van Kolomea vallen de Russen het Oostenrijkse Zevende leger aan over een front van 40 kilometer. De Oostenrijkers rennen alle kanten op. Er worden meer dan 10.000 krijgsgevangenen genomen en de stad Kolomea valt in Russische handen.

In Oost-Afrika landt een britse eenheid van over het Victoriameer in de stad Bukoba en bezet deze.


maandag 25 juli 2016

27 juni 1916

Bij Verdun valt er vandaag alleen te melden dat de Duitsers weer op hun startposities van gisteren zijn bij Fleury.

Ze proberen ook een, kleine, aanval bij Ieper. Maar ook daar is het terug naar af.

De Britten voeren verkenningsaanvallen uit ten zuiden van La Bassée. Ze verkennen het terrein rond de Somme.

In het Oosten, tegen de Russen, gaat het ook al niet goed voor onze vijand.
Bij Riga en Dvinsk moeten ze achteruit.
De Russen doen ook de Oostenrijkers terugtrekken, bij Kolomea in Bukovina deze keer.

Aan het Italiaanse front achtervolgen de Italianen de terugtrekkende Oostenrijkers, maar ze nemen er hun tijd voor...

In Oost-Afrika rukt een Britse kolonne op ten zuiden van de rivier Kagera en over het Victoriameer. 
Een Portugese eenheid is aangekomen bij Lourenco Marques. 

Griekenland is de geallieerde brug eindelijk beu geloof ik. De koning tekent er de mobilisatie.

26 juni 1916

De Fransen boeken wat terreinwinst bij het fort van Thiamont. De Duitsers doen hetzelfde ten westen van heuvel 304 en bij Fleury.

In het Noorden van Perzië kunnen de Russen de Turken achteruit drijven bij het Urmia meer.

Wat verder maken de Turken zich klaar om de stad Mosul te evacueren.


zondag 17 juli 2016

25 juni 1916

De Duitsers blijken dan toch nog een aanval voor te bereiden bij Verdun. Maar die plannen worden doorkruist door een Franse tegenaanval.
Ei zo na wordt Thiamont weer ingenomen dor de de Fransen.

Aan de Somme is er een en ander aan de hand. De Duitse frontlinie wordt ononderbroken onder vuur genomen door niet minder dan 1.437 kanonnen en houwitsers. Dat moet daar nogal een kabaal geven.

Aan het Oostfront raken de Russen nog
Aan het Italiaanse front nemen heroveren de Italianen Asiago, Posina en Arslero. Eigenlijk zijn het geen heroveringen want de Oostenrijkers trekken zich terug op een gemakkelijker verdedigbare linie die ze de laatste weken aangelegd hebben.
Ondanks het terugtrekken behouden ze toch nog 70 % van hun veroveringen.

In Armenië zijn de Turken weer in het offensief. Een Turkse eenheid heeft een bergrug overgestoken en valt het 19de Tukistaanse regiment aan. De Russen worden verdreven van hun posities en de Turken rukken verder op richting kustweg.


24 juni 1916

De Duitsers kunnen hun aanval bij Verdun van gisteren niet verder zetten.  De gebieden die ze veroverd hebben zijn echter moeilijk verdedigbaar. De troepen moeten dus vooruit of achteruit. Blijven waar ze zijn is geen optie.
De Fransen hebben intussen de nodige versterkingen laten aanrukken en kunnen wat terrein goedmaken bij Fleury.

Aan het Oostfront is Bukovina nu volledig weer in Russische handen.
Bij Lutsk wordt de Russische aanval gestopt.

De Itilaanse artillerie neemt de Oostenrijkse troepen onder vuur van Brenta tot Adige.

Ik krijg berichten dat Bulgaarse troepen de grens van Griekenland overgestoken zijn. Ik weet niet of er gevochten wordt, of dat ze weer een positie innemen.

In Oost-Afrika hebben de Duitsers ene zwarte dag. Bij Lukigura wordt een Duitse eenheid verslagen door een Britse eenheid met gepantserde voertuigen.
Onze Belgische troepen zijn intussen op weg naar het Victoriameer nadat ze Beharalulo ingenomen hebben.


23 juni 1916

Daar is dan de verwachte grote aanval bij Verdun. De Duitsers laten eerst nieuw gas los op de Franse troepen, een fosfeengas. De Duitsers gokken er op dat de Franse gasmaskers niet bestand zijn tegen dat gas. Er worden zo'n 110.000 gisgasgranaten afgeschoten door de 230 kanonnen. De
De Franse kanonnen verstommen, het gas heeft gewerkt. Of toch gedeeltelijk. Wanneer 30.000 Duitse soldaten in de aanval trekken worden ze prompt beschoten door de Fransen. De Duitse gifgasaanval was gericht op de kanonnen die achter het front stonden, de loopgraven die het dichtst bij het front liggen zijn ongedeerd uit de beschieting gekomen.
De aanval heeft een aantal doelen, de heuvels 320 en 321, Thiamont en Fleury, het fort van Souville.
Het fort van Souville blijkt te hoog gegrepen. De heuvels 320 en 321 en de verdedigingswerken van Thiamont worden vlot ingenomen, die van Fleury gedeeltelijk.
Drie uur na het begin van de aanval zijn de Franse kanonnen weer bemand. Die neemt Fleury onder vuur, de duitse artillerie doet hetzelfde. Het moet daar de hel zijn. Ook al omdat het snikheet is en de soldaten zonder water zitten...
Het effect van de Franse artillerie is dat de Duitse troepen niet meer verder kunnen oprukken.
Later op de dag valt het vechten overal stil. Doordat het zo'n chaos was vandaag hebben een aantal Franse officieren de bevelen van hogerhand niet afgewacht en zelf de nodige acties gepland. Mede daardoor hebben ze kunnen standhouden.
Maar 't is op het nippertje geweest. Naar verluidt heerst er een paniekstemming op het Franse hoofdkwartier. Er zijn plannen om de rechtermaasoever te ontruimen, maar ze durven niet wegens de publieke opinie. Ontruiming zou een te zware klap op de Franse moreel zijn.
Ook de Duitsers zijn niet tevreden. Door de druk die ze ondervinden in het Oosten, kunnen ze niet meer zoveel troepen inzetten in Verdun. Dit zien ze als een van hun laatste kansen om door te breken, en die is nu verkeken.

Naast deze grote aanval, vallen de Duitsers ook enkele loopgraven aan in de Champagne.

In het Oosten nemen de Russen Kimpolung in. De volledige provincie Bukinova is nu bijna weer in Russische handen.

De Turken proberen Trebizond weer in handen te krijgen van doen daar een paar tegenaanvallen. Die worden door de Russen probleemloos afgeslagen.

De Fransen verliezen hun kruiser 'Fourche'  en de Italianen een gewapend vrachtschip. Ze worden in de straat van Otranto tot zinken gebracht door de Oostenrijkse duikboot U15.

De Duitser hebben een ander type duikboten in gebruik genomen. De 'Deutschland' is een vrachtduikboot en die heeft zijn eerste trip naar Baltimore achter de rug. Hij brengt rubber, nikkel en tin mee naar het thuisland.

De Duitsers enteren de 'SS brussels'. Dat is een gewoon vrachtschip dat op zijn weg was van Nederland naar Tilbury. Aa boord vinden de Duitsers echter een aantal documenten die verwijzen naar spionnen in België. Die hielden de treinbewegingen van de de Duitse troepen in de gaten. Het netwerk wordt opgerold.

woensdag 13 juli 2016

22 juni 1916

Bij Verdun moeten de Duitsers weer in hun loopgraven. De Franse troepen slaan de aanval van gisteren neer.

Bij Givenchy proberen ze het ook, die Duitsers. Maar ook daar moeten ze terug naar af.

Ten Westen van Minsk vallen de Duitsers ook al aan. Hier zijn het de Russen die de aanval tegenhouden.

Diezelfde Russen kunnen iets verder, in Bukovina, wel verder oprukken.

Franse bombardeervliegtuigen hebben de stad Karlsruhe aangevallen. Er vallen daarbij 266 burgerslachtoffers. De Duitse bevolking schreeuwt om maatregelen.


dinsdag 12 juli 2016

21 juni 1916

En daar zijn de grondtroepen bij Verdun. Na het bombardement van gisteren komen de Duitsers uit hun loopgraven. Ze vallen aan bij de Mort Homme, vanuit Fort Vaux en bij het bos van Thiamont.
Tussen het Fort van Vauvan Tavannes kunnen ze enkele Franse versterkingen veroveren. De overige aanvallen leveren niet veel op.

Aan het Oostfront heroveren de Russen de stad Radautz. De Duitsers moeten in achteruit bij Lutsk, Vilnius en Dvinsk. Bij de Strypa verliezen ze enkele loopgraven van hun verdedigingslinie.

In Oost-Afrika landt een Britse eenheid op het eiland Ulenge in de baai van Tanga. Ze trekken te voet (door het water) naar het vasteland.

De krijgsgevangenen van Kut krijgen medische behandeling van de Duitsers. De fitte marcheren (waar zijn die vrachtwagens ?) naar het Taurusgebergte.

Een Duitse duikboot, de U35, komt aan land in Cartagena (Spanje) en levert een brief af van de Duitse Keizer aan de Spaanse koning. Benieuwd wat daar in staat. Als de Spanjaarden de Duitse kant kiezen en Frankrijk in de rug aanvallen ziet het er niet goed uit.

De Amerikanen hebben blijkbaar grote problemen met de Mexicanen. Een Amerikaanse eenheid wordt gevangen genomen door de Mexicanen. De Amerikaanse regering vraagt prompt de vrijlating van die krijgsgevangenen.


20 juni 1916

Het dondert hevig bij Verdun. Niet uit de wolken, maar uit de Duitse kanonnen. Het aantal granaten dat afgevuurd wordt voorspelt een of ander offensief.

De Italianen rukken beetje bij beetje, maar zeer voorzichting op, langs het plateau van Asiago.

Aan het Oostfront kunnen de Duitsers de Russische linies bij Vilnius doorbreken. Ze raken toch niet ver want de Russische reserves sturen hen terug naar af.
De Russen zelf steken de volgende rivier over, de Sereth in de buurt van Czernowitz.

In Arabië nemen de rebellerende stammen de steden Mekka, Jeddah en een deel van Taif in. Medina wordt belegerd.

In Oost-Afrika kunnen de Duitse troepen de Zuidafrikaanse een zware slag toebrengen bij Pongwe. Het lijkt er op dat de terugtocht van de vijand gestopt is.

De Fransen hebben af te reken met een stammenrebellie in Tunesië. Opstandelingen uit Tripoli vallen het Franse garnizoen van Dhibat aan en ook een eenheid die het garnizoen wilde versterken. Na enkele zeges worden ze verjaagd door de Franse troepen.

Weer wat nieuws over de krijgsgevangenen van Kut. Ze vertrekken uit Ras-al-Ain. Niet te voet deze keer, maar in open vrachtwagens. Toch al een verbetering.



19 juni 1916

En nog maar eens kunnen de Fransen een aanval rond Verdun tegenhouden. De Duitsers probeerde het nu bij nacht bij heuvel 321.

Aan het Oostfront gaat het er hevig aan toe. De Russen rukken op richting Czernowitz en steken de Pruth over. De Duitse eenheden vervoegen de Oostenrijkse in een poging de Russische opmars te stoppen.

De Turken proberen wat terrein goed te maken bij Saripul in Perzië, maar de Russen verhinderen dat.

In Oost-Afrika bezetten de Britse troepen Handem. De Duitsers trekken zich terug op de spoorlijn. Zij kunnen ongehinderd weg en weer, de geallieerden moeten dat te voet doen.

De Amerikanen hebben blijkbaar ook problemen met een buur. Er worden 80.000 militie-leden opgeroepen om de grens met Mexico te versterken.


maandag 11 juli 2016

18 juni 1916

En 't gaat weer weg en weer bij Verdun. De Fransen vallen aan bij het bos van Fermin maar worden tegengehouden, de Duitsers vallen aan ten noorden van heuvel 321 en worden ook teruggedreven.

Bij St.-Quentin vallen de Duitsers ook aan, de aanval is daar nog bezig. Geen idee of ze vooruitgang boeken.

De Italiaanse tegenaanval lijkt op gang te komen. Ze rukken op door het plateau van Asagio en kunnen de Monte Isodoro heroveren.

Verder alleen nieuws uit de lucht. Ergens aan het Westfront kunnen de vliegers van het britse Royal Flying Corps één van de Duitse 'Azen' neerhalen'. Dat zijn Duitse vliegers die al veel overwinningen behaald hebben.
In de Sinaï woestijn vallen de Britse vliegers een luchthaven van de Ottomanen aan, El Arisch. Ze  kunnen daarbij 1 vliegtuig vernielen op de grond, samen met twee hangaars, maar verliezen zelf ook drie vliegers.
Bij Verdun wordt dan weer een Amerikaan neergeschoten. Niet dat de Amerikanen nu ineens meedoen in onze oorlog, maar die knaap was vrijwilliger bij de Britse vliegers.

donderdag 7 juli 2016

17 juni 1916

Het succes van de Duitsers bij Verdun is, tijdelijk, voorbij geloof ik. Ze worden achteruitgeslagen bij de Mort Homme, Thiamont en de heuvel 320.

De Russische troepen slagen er in om Czernowitz te heroveren. Ze kunnen de rivier Prut oversteken gezien de Oostenrijkers zich terugtrekken achter de rivier Sereth.

De Oostenrijkers stoppen het offensief bij Trentino. Ze raken niet verder en de Italianen gaan in de tegenaanval.

In Mesopotamië zijn de Britten nu toch opgerukt tot op 7 kilometer van Kut. Jammer dat hun eigen troepen daar al lang weg zijn.

De Grieken beginnen hun leger naar huis te sturen. Blijkbaar gaan ze geen enkele kant kiezen.


16 juni 1916

De Duitsers proberen voor de zoveelste keer de heuvel 304 af te pakken van de Fransen. En weer lukt het niet.

Aan het Oostfront beginnen de Duits-Hongaarse troepen een tegenaanval bij de moerassen van Pripet. Ze raken niet ver, maar verliezen dus ook geen terrein meer.

De Italiaanse tegenaanval raakt op volle toeren. Ze kunnen de Monte Magari en de Cima Isidora heroveren. de bevelhebber Cadorna geeft de orders dat de aanval in de Isonzo-vallei zich enkel zal richten naar Gorizia.

In Oost-Afrika blijft het goed gaan voor de geallieerde troepen nemen de steden Mwakijembe en Jasin. Onze jongens kunnen hoofdstad van Urundi, Kitega, innemen. Ze veroveren daarmee het volledige land.

In het Kanaal komen twee geallieerde schepen met elkaar in botsing en het Britse zinkt. De Britse 'HMS Eden' botst er op de 'SS France'.


15 juni 1916

Rond Verdun zijn ze het vechten nog niet moe. De Fransen kunnen een Duitse loopgracht bij de Mort Homme innnemen. In het bos van Caillette komt het tot zware aanvaringen tussen de twee strijdende partijen. Wie wie aanvalt weet ik niet, maar ze komen in ieder geval geen van beiden verder.

Bij Trentino zijn de Oostenrijkers er van overtuigd dat ze bijna door de Italiaanse linies zijn. Er zijn enkel nog 3 bergen die hen van Milaan scheidden. Maar in de buurt van Asagio komen hun troepen onder zwaar Italiaans vuur te liggen.
De Italianen gaan in de tegenaanval en schijnen meer succes te hebben.

In Galicië rukken de Russen verder op naar Czernowitz. In het midden van het front wordt er zwaar gevochten.

In Perzië hebben de Russen ook succes. Ze verjagen de Turken rond Saripul  ten westen van Kermanshah.

In Oost-Afrika hebben de Britten de bergen van Usumbara nu volledig in handen. Onze jongens kunnen intussen de rivieren Kagera en Ukuswa oversteken.

In Mesopotamië zijn de Arabische stammen nog steeds loyaal aan de Ottomanen. De Britten voeren er een cavalerie-aanval op uit.


14 juni 1916

Het gaat nu ook minder goed voor de Oostenrijkers aan het Italiaanse front. De Italiaanse troepen kunnen de scheepswerf bij Adria en de heuvels bij Montfalcone heroveren.
Een andere Italiaanse eenheid houdt stand tegen de aanvallende Oostenrijkers bij de Monte Ciove.

De Duitse versterkingen uit Verdun zijn, dank zij het goede spoorwegennet, al aangekomen aan het Oostfront en zijn klaar om ingezet te worden. Drie Oostenrijkse cavalerie-divisies vullen het gat tussen hun Vierde en Eerste leger. Zo kunnen ze de Russische opmars wat tegenhouden tot hun Duitse vrienden in actie komen.

De Russische vloot is in actie gekomen tegen de Duitse. In de Baltische Zee kunnen een aantal Russische destroyers een Duits konvooi aanvallen. Ze kunnen de hulpkruiser 'Hermann', 2 torpedobootjagers en 2 stoomschepen tot zinken brengen.
De Duitsers gaan nog bang zijn om hun schepen uit te sturen.



13 juni 1916

De vijandelijke troepen die posities bij Zillebeke veroverd hadden op 2 juni, zijn weer bij af. De Canadezen hebben hun loopgraven terug.

De Russische generaal Lechitski kan de stad Sniatyn heroveren. Da's al de derde keer in deze oorlog dat hij dat doet, hopelijk nu voor goed.

In Oost-Afrika wordt de bevelhebber van de Duitse troepen daar, Paul von Lettow-Vorbeck, licht gewond bij een bombardement van de 'Pegasus'. 
De Britten landen langs het Nyasa-meer en bezetten Alt Langenburg.

De Arabische revolutie doet het goed. Het Ottomaanse garnizoen, dat Mekka verdedigd, geeft zich over.

12 juni 1916

Een zestal kilometer van fort Vaux drukken de Duitsers op de dunnen Franse linies. Er zijn bijna geen Franse reserves meer, maar de frontlijn houdt stand.

De Russen doen het goed tegen de Oostenrijkers. Hun generaal Brusilov rapporteert 192.992 krijgsgevangenen, 216 buitgemaakte kanonnen, 645 machinegeweren en 196 mortieren.
Langs Oostenrijkse kant valt alleen te melden dat het Elfde legerkorps nog uit 3.500 soldaten bestaat in plaats van 16.000.

Italiaanse schepen bombarderen de stad Perenzo in  Istrië.

In Oost-Afrika bezetten de Britse troepen Wilhelmstal. Onze jongens winnen een gevecht met de achterhoede van de terugtrekkende Duitsers.


11 juni 1916

Nog altijd geen rust aan het front bij Verdun. De vijand valt aan ten westen van het fort van Vaux en Thiamont. De Fransen houden ze tegen.

Bij ons krijgt Ieper er nogmaals van langs.

Aan het Oostfront bereiken de Russen Czernowitz. Ze slaan de Duitse tegenaanvallen bij Dvinsk en Vilnius af.

Aan de Egyptische grens bombarderen de Turken de stad El Kantara, maar 't zijn wel Duitse vliegtuigen (en piloten ook zekers).

woensdag 6 juli 2016

10 juni 1916

Het dondert weer bij ons. De Duitsers nemen Ieper onder vuur met hun artillerie.

Aan het Oostfront nemen de Russen de stad Dubno in. De Oostenrijkers trekken zich terug.
Intussen geeft de opperbevelhebber van de Duitsers de opdracht om 5 divisies van de meer noordelijk gelegen troepen naar het slagveld te sturen. Ook 4 divisies die rond Verdun actief waren worden naar daar verplaatst. De druk op Verdun lijkt te minderen, en dat was een van de doelstellingen van het offensief.

Onze jongens in Kongo doen het misschien goed, hun vliegende wapenbroeders moeten nog wat bijleren. Twee Belgische watervliegtuigen bombarderen de kanonneerboot 'Graf van Gueten' op het Tanganyika-meer, maar missen de boot.

Bij Saloniki bezetten de Franse troepen het Griekse eiland Thasos. Ze willen het gebruiken als luchtmachtbasis.

9 juni 1916

Bij Verdun zijn de Duitsers nog niet tevreden. Ze vallen de heuvel 304 aan, maar worden teruggeslagen.

De gisteren veroverde boerderij van Thiamont is niet houdbaar voor de Duitsers. Ze trekken zich terug waarop de boerderij prompt weer wordt bezet door de Fransen.

De Russen slagen er in om bij Rojishche de rivier Strypa over te steken en een bruggehoofd te vestigen.
De oprukkende Russen krijgen versterking van divisies ten noorden van hun posities. Die moesten eigenlijk ook in de aanval gaan, maar hun commandant zag dat niet zitten. Nu moeten ze de al aan de gang zijnde aanval ondersteunen.

Bij Trentino voelen de Italianen dat de tijd rijp is voor een tegenoffensief.

De opstandige Arabieren vallen Mekka aan. Het Turkse garnizoen van Jeddah wordt zonder water gezet.
8 juni 1916

Bij Verdun vallen de Duitsers nu aan rond Thiamont. De Fransen kunnen de aanvallen tegenhouden.
De boerderij zelf valt wel in Duitse handen.
Het fort van Vaux wordt niet zo maar opgegeven door de Fransen troepen. Niet minder dan 10 keer vallen de Fransen het fort aan. Ze moeten zich telkens terugtrekken en in de pauzes bombarderen ze het fort met alles dat ze hebben. De Duitsers verschansen zich nu in het fort. Daar zijn de leefomstandigheden er nog niet veel beter op geworden, alleen water en voedsel hebben ze nu wel ter beschikking. De latrines zijn verstopt en de stank is er bijna onhoudbaar. Zo erg dat er gevochten wordt met het gasmasker op.
De gronden rond het front liggen vol met Franse slachtoffers. De aanvallen zijn zinloos, maar toch worden die keer op keer gecommandeerd door generaal Nivelle. Tot generaal Pétain er zich mee moeit en zegt de dat de aanvallen moeten stoppen.

Aan het Italiaanse front hebben de Oostenrijkse inlichtingendiensten succes. Ze kraken de Italiaanse codes en kunnen zo perfect een Italiaanse aanval aan de Isonzo voorspellen.
Bij Trentino verlichten de Oostenrijkers de druk door twee divisies terug te trekken en naar het Oostfront te sturen. Ze kunnen toch nog wat verder oprukken en nemen de Monte Castelbomgerto in.
De weggetrokken divisies zijn broodnodig in het Oosten want de Russen zetten hun aanval verder en nemen nog eens 13.000 krijgsgevangenen. Ook 4 Duitse divisies zijn onderweg naar het slagveld.

Dichter bij huis zijn de schepen van beide kanten weer in actie gekomen, maar niet zo fel als vorige week. De Dover patrouille jaagt 12 Duitse destroyers de haven van Zeebrugge in. De Duitse schepen kunnen zo ontsnappen voor de Harwich groep de Dover patrouille kan vervoegen.



7 juni 1916

Het zat er aan te komen. De voorbije dagen hebben de Duitsers zich een weg gevochten rond het fort van Vaux. Nadat ze eerder het bos van Caillette hadden veroverd, waren ze sinds dan vrijer in hun bewegingen. De dagen er na werd de ene gang van het fort na de andere ingenomen. De Franse artillerie belemmerd dan wel het verder oprukken van de Duitsers, maar toch komen ze meter voor meter verder. De Fransen beginnen gebrek te krijgen aan water, en de grote hitte helpt daar natuurlijk niet bij.
Vandaag werd het te zwaar voor de belegerde Fransen. Ze geven zich over. Dit gebeurt op een correcte militaire manier als van tegenstanders die elkaar eren. Met gepresenteerd geweer worden de Fransen opgewacht. Er is zelfs tijd om foto's te nemen en om souvenirs uit te wisselen. De bevelhebber van het fort, majoor Raynal, geeft zijn sabel af als teken van overgave, en krijgt die onmiddellijk terug van de Duitse kroonprins als symbool van eerbetoon.

Aan het Oostfront gaat het minder goed voor de Centralen. De Russen snijden door de Oostenrijkse verdedigingslinies als door boter. Ze heroveren Lutsk, steken de rivier Styr over en nemen Dubno in. Dit alle met een extra van 50.000 krijgsgevangenen en 77 kanonnen. Een zwarte dag voor de Oostenrijkers.

In Italië zijn de Oostenrijkers wel nog in het offensief, ten zuiden van Asagio. Het lukt hen echter niet om vooruit te komen.

De Sherif van Mekka roept de onafhankelijkheid uit. Alle stammen van Centraal en Westelijk Arabië voegen zich bij de opstand.

In Oost-Afrika rukken de troepen van generaal Smuts verder op richting Handeni.



6 juni 1916

De aanval rond Ieper is nog niet gedaan. De Duitsers veroveren Britse posities bij 't Hooge.

De situatie van de verdedigingstroepen van het fort van Vaux begint dramatisch te worden. Ze zijn ingesloten door vijandelijke troepen en kunnen geen bevoorrading meer krijgen. Ze hebben maar zo'n 50 liter water meer over...

Aan het Oostfront zetten de Russen hun aanval door. Ze kunnen de rivieren Ikva en Styr oversteken in de omgeving van Lutsk. Ze rukken verder op richting Dniester. Ze zouden al 15.000 krijgsgevangenen gemaakt hebben.

De geallieerde troepen in Saloniki vertrouwen de Grieken niet meer. Sinds die de Bulgaren toelieten om een van hun grensforten te bezetten zijn ze niet meer zeker welke kant de Grieken uiteindelijk zullen kiezen. De Fransen en Britten stellen een zeeblokkade in om Grieken onder druk te zetten.

In Oost-Afrika zijn onze jongens goed bezig. Ze achtervolgen de Duitse troepen ten noordwesten van het Tanganyika meer.
De Rhodesische troepen verdrijven de Duitsers dan weer ten noordoosten van het Nyassa-meer.

dinsdag 5 juli 2016

5 juni 1916

Bij Verdun kunnen de Franse troepen nog maar eens een Duitse aanval op het fort van Vaux afslaan.

Aan het Oostfront hebben de Russen succes. Hun Achtste Leger breekt door het Oostenrijkse Vierde Leger en maakt een gat van meer dan 20 kilometer. Ze maken er 12.000 krijgsgevangenen.

De Duitsers van hun kant voeren vandaag een aanval uit op Kelvo (bij Riga), maar slagen er niet in om terreinwinst te boeken.

De Oostenrijkse aanvallers in Italië lijken op hun adem getrapt te hebben. Ze worden weer verjaagd van het plateau van Asagio en moeten terrein prijs geven aan de Monte Cengio.

In Arabië krijgen de Turken af te rekenen met een stammenopstand. De Arabieren onder leiding van hun sharif Hussein bin Ali. Hij staat aan het hoofd van de nationalische Arabieren. Deze zijn met vele (valse) beloften door de Britten en de Fransen in actie gekomen. Ze strijden er voor een onafhankelijk Arabië, vrij van de Ottomanen.
Sharif Hussein heeft zo'n 50.000 Arabieren onder zich en revolteert bij Medina.

Slecht nieuws voor de Britten. De architect van hun nieuwe vrijwilligersleger, Lord Kitchener, komt om het leven. Hij was aan boord van de kruiser 'HMS Hampshire' toen die op een mijn liep ten noorden van Scapa Flow. Alhoewel er daar in de buurt veel schepen liggen, de slagschepen van admiraal Jelicoe zijn net terug van de slag bij Jutland, kunnen die nu niet uitvaren door het slechte weer.  Alle hulp voor de 'HMS Hampshire' komt dan ook te laat, er zijn slechts 12 overlevenden.

Naast de hervorming van het leger heeft Lord Kitchener nog een en ander gepresteerd. Tijdens de Tweede Boerenoorlog, zo'n 15 jaar geleden, gebruikte hij de taktiek van de verschroeide aarde. Overal waar zijn troepen toen kwamen werd alles afgebrand en alle vee afgeslacht. Zo kon de vijand (de Boeren), zich niet meer bevoorraden. Daarnaast plaatste hij de families van de oorlogsvoerenden in speciale kampen, concentratiekampten genoemd. Het leven daar was geen pretje. Bijna 120.000 blanke Afrikanen en evenveel Zwarte kwamen in die kampen terecht. 28.000 Blanken en 14.000 Zwarte overleefden die kampen niet, en dat waren dan hoofdzakelijk de kinderen.


4 juni 1916

En nog een Duitse aanval op het fort van Vaux. En alweer wordt die afgeslagen.

Ook in de Vogezen zijn de Duitsers in de aanval. Bij Casspach veroveren ze drie rijen loopgraven, maar moeten die ook weer afgeven.

Aan het Oostfront is de actie begonnen. Over een lengte van bijna 500 kilometer spuwen bijna 2.000 Russische kanonnen hun dodelijke lading over de Oostenrijkse linies.
Na enkele uren komen het Russische negende en elfde leger in beweging. Het Oostenrijks Leger kraakt in al zijn voegen en moet toestaan dat de Russen gaten slaan in hun verdediging.

maandag 4 juli 2016

3 juni 1916

De Duitsers menen het bij Verdun. Het fort van Vaux ondergaat een hevige aanval, maar de Fransen kunnen die weerstaan.

Opluchting bij de Britten rond Ieper, hun Canadese troepen kunnen de loopgraven die ze gisteren verloren terug innemen. Alles is weer zoals het voorheen was.

Aan de Somme voeren de Duitsers een aanval uit bij Fricourt, maar ook daar raken ze niet verder.

De Russische generaal Brusilov heeft zijn ontslag gegeven omdat de voorbereidde aanval wordt uitgesteld. Blijkbaar is hij een goede generaal want het uitstel wordt prompt ingetrokken en Brusilov blijft op post.
De Oostenrijkse inlichtingendiensten onderscheppen berichten van een op handen zijnde aanval.

De geallieerden zijn de lakse houding van de Grieken bij Saloniki wat beu. Ze roepen zelf de staat van beleg uit en bezetten alle officiële gebouwen.

In Italië komen de Oostenrijkers wat vooruit langs de lijn Arsiero-Posina. Op de lijn Lagarina-Asiero komen de Italianen dan weer vooruit.

Weer wat nieuws van de krijgsgevangenen uit Kut. De bevelhebber, generaal Townshend komt aan in Constantinopel en is aanwezig op een uitgebreide receptie. Zijn troepen zijn intussen aangekomen in Mosul en krijgen hun eerste stoofpotje in maanden.

De Russen vallen de Turken aan bij Khanikin in Perzië. Ze raken niet vooruit en moeten Kasr-i-Shirin ontruimen.

De Russische marine voert bombardementen uit op de Bulgaarse havenstad Bourgas. Een aantal Turkse stoomschepen wordt tot zinken gebracht.

In Oost-Afrika veroveren de Britten de stad Namena na drie dagen van vechten.

2 juni 1916

De Duitsers voeren nog eens een serieuze aanval uit bij Ieper. Ze kunnen de loopgraven van de Britten veroveren over een breedte van 300 meter veroveren en dringen zo'n 3 kilometer verder op.

Ook bij Verdun vallen de Duitsers aan. Deze keer ten oosten van het bos van Caillette en rond het fort van Vaux. De Fransen van hun kant kunnen wat terrein goedmaken bij het bos van Caurettes.

De Oostenrijkers proberen op te rukken over de rivier Posina, maar de Italianen kunnen ze tegenhouden.
Volgens generaal Cadorna is het Italiaanse leger klaar om in te tegenaanval te gaan.

In Mesopotamië kunnen de Russen de stad Rowanduz veroveren na drie dagen van gevechten.

Bij ons worden alle mannen jonger dan 40 onder de wapens geroepen. Die die in het bezette gedeelte wonen zullen wel veel moeite moeten doen om hun eenheden te vervoegen....


1 juni 1916

Vannacht waren er nog wat schermutselingen bij Jutland. Het Duitse slagschip 'Pommern' wordt tot zinken gebracht door een torpedo. En ander slagschip 'Ostfriesland' wordt beschadigd door een mijn.

De balans na de strijd is niet in het voordeel van de Britten. Ze verliezen in totaal meer dan 6.000 matrozen, 3 slagkruisers, 3 zware kruiser en 8 torpedobootjagers.
De Duitsers verliezen 2.551 matrozen, 1 slagschip, 1 slagkruiser, 4 lichte kruisers en 5 torpedobootjagers.
De Duitsers roepen in het thuisland de overwinning uit terwijl de Britten zich hullen in stilzwijgen. Toch een teken dat de eigenlijk slag gewonnen werd door de Duitsers.
Het resultaat van deze vlootactie is wel dat het Duitse oppercommando beslist om geen uitbraken meer te doen in de Noordzee.
Dus toch een Britse overwinning.

Bij Verdun zitten ze intussen niet stil. De Duitsers vallen met 80.000 soldaten aan bij fort Vaux. De Franse linies wordt gepenetreerd tussen Douamont en het meer van Vaux.

Ook aan het Oostfront gaan de Duitsers in de aanval. Nabij Krevo, Vilnius en Minsk. Ze worden overal tegengehouden door de Russen. Het gevolg van deze aanval is dan weer dat de geplande Russische aanval enkele dagen wordt uitgesteld.

In Italië lijkt de Oostenrijkse aanval te haperen. De aanvoerlinies zijn te lang geworden terwijl de Italianen versterkingen aanvoeren.

In Armenië blijken de Russen in de numerieke meerderheid. De Russische generaal Yudenich heeft de beschikking over 200.000 soldaten en 400 kanonnen tegenover 130.000 Turken en 220 kanonnen. Ze kunnen dan ook zonder problemen de Turken tegenhouden bij Erzerum.

Onze jongens ons in de Congo geven de Duitsers er van langs in Urundi. We verslaan ze bij Kokawani en bezetten Usumbara.


vrijdag 1 juli 2016


31 mei 1916

Bij Verdun boeken de Fransen een gelukstreffen. Eén van hun kanonnen raakt een munitiedepot van de vijand. 500.000 granaten gaan de lucht in, en niet op de normale manier...
Toch vrezen verschillende Franse generaals dat Verdun op het punt staat van volledig te vallen, tenzij de geallieerden een tegenoffensief lanceren.

Bij Vimy houden ze een artillerieduel.

De Russen spreken intussen ook van een offensief dat ze zullen lanceren tegen de Oostenrijkers. Het zou gaan om een soort afleidingsmaneuver omdat de hoofdslag aan het westelijk front zal geleverd worden.

De Oostenrijkse troepen aan de Isonzo kunnen het Twintigste korps vervoegen in zijn aanval op de Monte Cegnio. De Italianen verloren er al 30.000 krijgsgevangenen.
De Italiaanse generaal Cadorno plaatst een bestelling van 250 machinegeweren per maand, aan de Fransen. Blijkbaar kan de Italiaanse industrie niet mee.

In het nabije Oosten voeren de Nieuwzeelanders een raid uit op Bir Salmana. Dit terwijl de Turken Mamakhatun heroveren.

In Oost-Afrika zijn de Duitse eenheden op de terugtocht. De Britten bezetten Bwiko, en onze jongens veroveren Usumbara

Na de bezetting van fort Rupel bij Saloniki, uiten de geallieerden nu hun bezorgdheid tegenover de Grieken. Ze vrezen geloof ik nog altijd dat Griekenland de kant van de vijand zal kiezen.

Maar het nieuws van de dag komt van op het water.

Zoals de Britten vermoed hadden is de Duitse Hoch See Flotte uitgevaren, en dan wal massaal.
De Duitsers weten dat ze tegenover de Britse marine in de minderheid zijn, en proberen die daarom in stukjes en beetjes te bestrijden. De Britten van hun kant proberen de hele vloot te pakken te krijgen of toch minstens te beletten dat ze 'uitbreken' naar de Noordzee.
De Duitse plannen waren om een scherm van duikboten in de Noordzee te positioneren die all bewegingen van de Britse vloot zou doorseinen en als storende maatregel zou functioneren. De Duitsers hebben hun slagkruisers voor hun hoofdvloot, van onder andere 22 slagschepen, laten uitvarren. Ze hopen daarmee de voorhoede van de Britten, de slagkruisers van Beatty, in een hinderlaag te lokken.
Door het slecht weer de voorbije dagen is het plannetje van de duikboten niet volledig doorgegaan. De duikboten liggen er wel, maar zijn op het einde van hun bevoorrading en zijn al aan het terugkeren wanneer de hoofdvloot uitvaart.
Het plan met de kruisers lukt wel. De slagkruisers van Beatty lopen om 13u45 op die van de Duitsers. De twee vloten raken slaags. De Britten hebben zwaardere kanonnen, de Duitsers meer bepantsering.
De Duitse vloot zit half verscholen in een mistbank, de Britten varen met de zon achter zich en zijn dus een beter doelwit. Tijdens deze eerste vuurwisseling worden twee Britse kruisers, de 'Tiger' en de 'Lion' zwaar beschadigd. Door een directe treffer ontploft een andere, de 'Indefatigable'. Daarbij komen meer dan 1.000 matrozen om.
Hierna komen de 4 snelste slagschepen van de Britten het strijdtoneel vervoegen. Deze kunnen van op veel grotere afstand het vuur openen. Al snel wordt een voltreffer geboekt op de Duitse 'Von der Tann'. Door de bouw van de Duitse schepen, veel meer compartimenten, kan de bemanning verhinderen dat het schip zinkt. Iets later kan het terug meedoen met de beschietingen.
Om 16u25, drie kwartier na het eerste schot, wordt de slagkruiser 'Queen Mary' geraakt en gaat met een daverende ontploffing naar de zeekelder. Net als bij de 'Indefatigable' raakte een granaat een van de geschutstorens en boorde zich een weg naar beneden waar de granaten klaar staan. Gevolg is ook hier de volledige vernietiging van het schip en het verlies van 1.266 opvarenden.Er zijn slechts 9 overlevenden.
Vervolgens komt de Duitse hoofdmacht zich in de strijd moeien. Admiraal Beatty keert zijn gedecimeerde vloot en probeert nu op zijn beurt de Duitse slagschepen naar de Britse te lokken.
Alhoewel de Duitse kruisers zwaar beschadigd zijn, zijn ze nog in betere staat dan de Britse. De Duitse 'Derfflinger' boekt een treffer op de Britse slagkruiser 'Invincible', en ook deze gaat ten onder. 1.031 matrozen verdrinken, 6 overleven het.
De Duitse vloot stoomt ondertussen recht naar de Britse toe. Die hadden zich net in een kiellinie gelegd, alle 24 schepen netjes achter elkaar. De Duitse vaart daar recht naar toe. De Duitsers zijn het stokje van de T, de Britten het kapje. En het kapje heeft altijd meer vuurkracht dan het stokje. De Britten zijn echter verrast de Duitse vloot uit de mistbanken te zien opduiken en niet allen waren klaar om te vuren. De Duitse admiraal Scheer kan met een perfect uitgevoerd draai zijn volledige vloot in 1 keer doen omkeren.
Om aan de val te ontsnappen moesten de Duitser kruisers vervolgens de Britten bezighouden terwijl de Duitse slagschepen ontsnappen, wel na nogmaals het stokje van de T geweest te zijn. Deze keer met meer treffers tot gevolg, maar geen van de slagschepen loopt grote schade op.
Op 19u30 is de strijd nagenoeg voorbij.