26 februari 1916
Nadat ze gisteren het fort van Douamont ingenomen hebben, richten de Duitsers vandaag hun pijlen op het dorp Douamont.
Via het Bois de la Caillette en het Bois de Hardoumont rukt de zesde infanteriedivisie op.
Het gaat eerst goed. De verdedigingslinie bij Bezonvaux is verlaten door de Fransen. De volgende versterking is die van Hardoumont. Daar zitten wel nog Fransen en dat hadden de Duitsers niet meegerekend. De versterking was volgens hen uitgeschakeld door hun artillerie. Niet dus. De Fransen bieden hevig weerstand, en de Duitse artillerie moet er aan te pas komen om de vesterking in te nemen.
Maar nu komen de aanvallende troepen onder vuur te liggen van de Fransen troepen in het fort de Vaux. De Duitsers kunnen niet meer verder en de aanval stokt. Doel niet bereikt.
Ook rond het dorp Douamont zelf stokt de aanval. De Fransen hebben er een dertigtal mitrailleursnesten zitten en wat verder nog wat houwitsers. De Duitsers raken er niet door en de doden stapelen zich op in hun loopgraven. Het 52ste infanterieregiment verliest 2/3 van zijn 900 manschappen.
Generaal Pétain lanceert een boodschap naar de troepen en de bevolking :
'On ne passe pas'
Elders in Frankrijk, in de Champagne, kunnen de Fransen hun
loopgraven bij Bonnet d'Eveque, die ze een tijdje geleden kwijtspeelden,
terugwinnen.
Aan het Italiaanse front is er wat poging tot beweging, maar 't zit er toch wat vast.
De
Italianen evacueren wel Durazzo in Albanië. Zover ik weet zijn nu alle
Servische, Montenegrijnse, Albanese, en dus ook de Italiaanse, troepen
nu weg uit Albanië. De Oostenrijkers zijn daar heer en meester.
Het Franse troepentransportschip 'Provence II' is op weg naar Saloniki met 2.000 soldaten aan boord wanneer het wordt getorpedeerd door de U35. Bijna de helft van de opvarenden overleeft het niet.
In Perzië rukken de Russen op en bezetten Kermanshah. In Armenië bezetten ze Ashkala.
In Mesopotamië zijn er plannen om over een dag of 9 een nieuwe poging te ondernemen om de geïsoleerde troepen bij Kut te ontzetten.
In de Westelijke Sahara zijn de Selussi en de Britse troepen nog eens slaags geraakt. Pech voor de Selussi want hun leider, de turk Jaafar Pasha wordt gevangen genomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten